Mobilizimi ushtarak i Putinit: një strategji e dështuar

Presidenti rus nuk priste të bënte një luftë të gjatë. Pasi gaboi në një të tillë, ai detyrohet ta zgjasë edhe më tej. Është një strategji e dëshpëruar që mbështetet në një ushtri ruse të demoralizuar, të dobët të pakoordinuar dhe të korruptuar, e cila tejkalon vullnetin e Ukrainës për të luftuar për mbijetesën e saj

 

Vladimir Putin nuk mund të pranojë se po humbet një luftë, më së paku një luftë që ai priste ta fitonte me një sukses sa të meritonte të quhej një “operacion ushtarak special”. Ky eufemizëm i keq, i imponuar në mediat ruse me ligj, do të jetë më i vështirë për t’u mbajtur tani që presidenti ka shpallur një mobilizim të rezervistëve të ushtrisë. Dërgimi i qindra mijëra civilëve në front është një sinjal për rusët se Ukraina është më e vendosur dhe më e aftë në mbrojtjen e kombësisë së saj sesa reklamohej nga propaganda e Kremlinit. Një kundërofensivë e suksesshme ukrainase e ka detyruar Putinin të ulë ambiciet e tij nga ndryshimi i regjimit në Kiev në “çlirimin e të gjithë territorit të Donbasit”.(“Çlirimi” do të thotë e kundërta e tij në këtë kontekst.) Krahas thirrjes së rezervistëve të ushtrisë, Kremlini ka shpallur plane për referendume në rajonet e pushtuara në kufirin rus, duke çuar në aneksim. Një votë e manipuluar për të kënaqur oreksin territorial të Putinit është një përfundim i paramenduar.

Rikthimi i territorit ukrainas si pjesë e Rusisë është pjesë e një strategjie për ta paraqitur luftën si vetëmbrojtje, me Kievin si një front për agresorin, NATO-n. Kjo është një përmbysje monstruoze e realitetit, por që ka ndikim në imagjinatën nacionaliste ruse.

Advertisements

Putin po përpiqet ta ideojë konfliktin si një kapitull të dytë në një komplot perëndimor kundër vendit të tij, ku kapitulli i parë ishte shpërbërja e Bashkimit Sovjetik. Iluzioni paranojak nuk mund të kompensojë mangësitë ushtarake, që është një arsye pse këmbësoria e çorientuar e Rusisë po humbet ndaj ukrainasve më të motivuar në terren. Por trillimi i viktimave ruse është gjithashtu baza për lavdinë bërthamore të Putinit. Kërcënimet e tij pothuajse nuk janë fshehur. Aneksimet janë një hap drejt Rusisë që ankohet se territori i saj sovran është sulmuar, me nënkuptimin se, në skenarin më katastrofik, një kundërpërgjigje bërthamore do të ishte e justifikuar. Ky kërcënim nuk mund të hidhet poshtë rastësisht kur vjen nga një lider me racionalitet të dyshimtë dhe me frikë për prishje imazhi. Por sipas vlerësimeve të inteligjencës perëndimore (të cilat kanë qenë të besueshme deri më tani në këtë konflikt), goditja bërthamore e Rusisë është një përshkallëzim i retorikës, jo ende një mobilizim në fushëbetejë. Synimi është i njëjtë me atë që ishte kur i njëjti kërcënim u bë më afër fillimit të luftës – për të vendosur një kufi në mbështetjen që NATO do t’i japë Kievit.

Ajo funksionoi, deri në atë masë që i bëri vendet perëndimore nervoze për provokimin e Moskës. Por ajo dështoi të parandalonte Ukrainën që të maksimizonte ndihmën që mori me zgjuarsi heroike.

Putin që ngjall flet për armët bërthamor është gjithashtu një mjet psikologjik në një fushatë për të terrorizuar Ukrainën. Forcat konvencionale janë vendosur tashmë për këtë qëllim – duke lëshuar bombardime artilerie pa dallim, goditje në infrastrukturën civile, shënjestrim të civilëve, rrëmbime, tortura, përdhunime dhe vrasje. Zbulimi i varreve masive pranë Izium, një qytet i marrë në kundërofensivën e fundit, është një kujtesë e zymtë e asaj se çfarë nënkuptojnë metodat e Putin në terren dhe pse qëndrimet e tij ekstreme nuk duhet të lejohen të diktojnë politikën perëndimore. Solidariteti me ukrainasit në luftën e tyre kundër një diktatori barbar është një imperativ moral dhe strategjik për pjesën tjetër të Evropës. Putinizmi përfaqëson një kërcënim të thellë për sigurinë globale. Duhet të frenohet.

Presidenti rus nuk priste të bënte një luftë të gjatë. Pasi gaboi në një të tillë, ai detyrohet ta zgjasë edhe më tej. Është një strategji e dëshpëruar që mbështetet në një ushtri ruse të demoralizuar, të dobët të pakoordinuar dhe të korruptuar, e cila tejkalon vullnetin e Ukrainës për të luftuar për mbijetesën e saj. (The Guardian)