Milioneri i minierave në Tanzani gjen edhe një gur të çmuar

77

Një minator artizanal i në Tanzani i cili u bë një milioner brenda natës në qershor pasi kompania e tij minerare gjeti dy gurë të çmuar të llojit tanzanit me vlerë 3,4 milionë dollarë që besohet të jetë më i madhi në botë, ka zbuluar edhe një gur tjetër gjigant violet-blu me peshë 6,3 kilogramë, raporton Anadolu Agency (AA).

52 vjeçari Saniniu Laizer i cili më parë ishte bari, e të cilit iu dorëzua një çek me vlerë 4,8 miliardë shilingë tanzaniane (2,1 milionë dollarë) nga Ministri i Financave Philip Mpango, i cili u mbështet nga guvernatori i Bankës së Tanzanisë Florens Luoga gjatë një ceremonie të shkurtër në Merelani në rajonin verior Manyara.

“Jam shumë i lumtur me ofertën e qeverisë. Çmimi i ofruar është i kënaqshëm. Nuk kam asgjë për t’u ankuar”, tha Laizer, i cili ka katër gra dhe 32 fëmijë.

Laizer, i cili fillimisht mendoi se ishte fat i madh që ekipi i tij gjati një gurë të çmuar, tani thotë se ai është absolutisht i sigurt se gurë edhe më të mëdhenj mund të gjenden në gropën e tij të minierave në të ardhmen e afërt.

“Jam i sigurt se mund të kemi gurë më të mëdhenj se këto. Puna e vështirë paguhet”, tha Laizer, i cili tani ka gjetur gjithsej 19,3 kg tanzanite në vetëm dy muaj.

“U bëj thirrje minatorëve të tjerë të mos e humbin shpresën. Kam kaluar mbi 10 vjet duke bërë këtë biznes. Lërini ata të shpresojnë se do t’u paguhet mirë një ditë”, tha ai gjatë ceremonisë së dorëzimit.

Në qershor, punëtorët e Laizer, të cilët po gërmuar në një gropë të thellë të minierave nëntokësore, zbuluan gurë të çmuar me peshë 9,97 dhe 5,1 kilogram secila, të cilat ai ia shiti qeverisë për 7,7 miliardë shilinga tanzaniane.

Tanzaniti, i zbuluar për herë të parë në vitin 1967, është një nga gurët e çmuar më të kërkuar në botë dhe është një mijë herë më të rrallë se diamantët.

“E ardhmja është e ndritshme”

Duke folur gjatë ceremonisë së dorëzimit, Laizer tha që ata kishin gjetur gurin e fundit rreth një kilometër nën tokë, jo shumë larg nga ku gjetën të tjerët.

“Ne e gjetëm këtë gur në gropën time të vogël të minierave. E ardhmja është e ndritshme”, tha ai.

Tanzaniti, një gur i çmuar me ngjyrë vjollce, i cili rivalizon safirët në intensitetin e tij, gjendet vetëm në Tanzani.

Vitin e kaluar, shteti afrikan krijoi një qendër tregtare për t’ua mundësuar minatorëve që t’ia shesin drejtpërdrejt qeverisë gurët e gjetur.

Duke folur gjatë dorëzimit, ministri Mpango u bëri thirrje minatorëve artizanal të ruajnë pasurinë kombëtare duke frenuar kontrabandën.

“U bëj thirrje minatorëve artizanal të jenë patriotë ndaj vendit të tyre. Mos lejoni që nga këto thesare të përfitojnë të tjerët. Ne dëshirojmë që të ardhurat nga këto minerale t’ju sjellin dobi”, tha ai.

Në vitin 2017, presidenti John Magufuli, i cili vlerësohet për luftimin e korrupsionit dhe keqpërdorimeve, urdhëroi ushtrinë që të ndërtojë një mur rrethues 24 kilometra përreth zonës minerare Merelani për të penguar kontrabandistët e gurëve të çmuar.

Comments are closed.