MILINGONAT E KUQE. Skuadra që po tmerron Afrikën e Jugut (FOTO/VIDEO)

66

Kompania është jashtëzakonisht jashtë rregullave në Afrikën e Jugut dhe është akuzuar vazhdimisht për krime që variojnë nga vjedhja në vrasje. Është kritikuar ashpër nga aktivistët e të drejtave të njeriut. Por qëndrimi i publikut të gjerë është më ambivalent – dhe vetë “Milingonat e Kuqe” janë shumë besnikë ndaj njëri-tjetrit dhe punëdhënësve të tyre

 

“Milingonat e Kuqe” janë një kompani private e sigurimit në Afrikën e Jugut e specializuar në pastrimin e “pushtuesve të paligjshëm” nga pronat. Dy herë në javë, nganjëherë tre herë në javë, një kolonë kamionësh ikën nga portat e një fasade të varfër në provincën e Gauteng, duke mbajtur qindra burra të shoqëruar nga “oficerët” të armatosur me armë dhe pistoleta. Kompania është jashtëzakonisht jashtë rregullave në Afrikën e Jugut dhe është akuzuar vazhdimisht për krime që variojnë nga vjedhja në vrasje. Është kritikuar ashpër nga aktivistët e të drejtave të njeriut. Por qëndrimi i publikut të gjerë është më ambivalent – dhe vetë “Milingonat e Kuqe” janë shumë besnikë ndaj njëri-tjetrit dhe punëdhënësve të tyre. “Ne jemi një familje. Ne kujdesemi për njëri-tjetrin …Ne kemi ndërtuar një komunitet”, thotë Johan Bosch, fermeri që themeloi dhe zotëron kompaninë.

Ndërtesat shkatërruese të Johanesburgut

Mungesa e strehimit adekuat është një nga trashëgimet më toksike të regjimit të aparteidit që qeveriste Afrikën e Jugut për gati 50 vjet. Familjet, punëtorët migrantë, studentët dhe njerëzit e pastrehë paguajnë ndërmjetës për djerrina rreth Pretorias dhe Johanesburgut ose për ndërtesa të braktisura në qendrat e qyteteve. Autoritetet lokale tregojnë pak simpati dhe thonë se duhet ta zbatojnë ligjin. Zbatuesit e tyre të zgjedhur janë policia dhe, për të siguruar fuqinë punëtore për dëbimet, përdorin skuadrën e “Milingonave të Kuqe”.

Fattis Mansions ishte dikur një bllok banesash në modë në vitet 1930 në zemër të rrethit bankar dhe juridik në Johanesburg. Banorët e pasur, kryesisht të bardhë, ikën nga qendra e Johanesburgut në fund të viteve 1980 dhe fillim të viteve 1990, duke lënë qindra ndërtesa për t’u marrë nga migrantët e varfër nga zonat rurale. Katërqind njerëz ndanin së bashku tre çezme uji. Nuk kishte tualete apo energji elektrike. Autoritetet e qytetit kanë pastruar këto “ndërtesa të rrëmbyera” një nga një për shumë vite – shpesh duke përdorur “Milingonat e Kuqe”.

Operacioni, ku përfshihen 600 milingona të kuqe, fillon në mëngjes herët, pa paralajmërim. Sirenat policore të përgjakshme mbushin rrugët e ngushta. “Milingonat e Kuqe” derdhen përmes një hyrje, pastaj vazhdojnë me shkallët e ndryshkura të hekurit dhe poshtë korridoreve të ndyra. Nuk ka rezistencë. Pushuesit, liderët e bandës dhe çoroditësit e qirasë kanë shkuar. Kënga fillon, e ulët dhe e qëllimshme, siç punojnë Milingonat e Kuqe. Fëmijët janë nxjerrë jashtë, të ndjekur nga nënat në gjendje të vështirë duke kapur sendet e pakta me qese plastike. Shumica e të rriturve e dinin se kjo do të ndodhte një ditë. Për ata që janë shumë të rinj për të kuptuar, qielli ka rënë.

Kush janë burrat në uniformat e kuqe?

Ata vijnë nga fshatra të vegjël të dikurshëm të varfër, nga fshatra të largëta krahinorë në malet e thata, nga Soweto, nga lagjet e tmerrshme gjysmë të fshehura pas pjesës urbane të Johanesburgut. Shumica janë të rinj. Shumë prej tyre nuk kanë kualifikime bazë arsimore. Disa kanë të dhëna kriminale. Disa janë ish-të dënuar. Të gjithë janë të varfër. Ata paguhen gati 10 dollarë në ditë, plus ushqim. Shumë prej tyre janë vetë banorë.

Humbja e një prej tyre

Milingonat e Kuqe janë plagosur shpesh, ndonjëherë edhe janë vrarë. Kervin Woods vdiq kur pushtuesit e tokës hapën zjarr në Lenasia në Jug. Anëtarët e komunitetit e therën atë, disa duke përdorur kaçavida, pasi ai ra në tokë. Shpejt nisën përgatitjet për të djegur trupin e tij, por “Milingonat e Kuqe” filluan të shtënat me armë duke shpërndarë turmën. Funerali i Woods bëhet në Soweto. Halla e të vdekurit qan, ngushëllohet nga një pjesë e vogël e anëtarëve të familjes dhe fqinjëve. Udhëheqësit e lartë e përshëndesin arkivolin dhe japin eulogji të shkurtra, para se të këndojnë himnet pasi arkivoli të mbyllet.

https://www.youtube.com/watch?v=FgBLn5uC-vk

Comments are closed.