Mërzitja ka dhe anët e mira!

60

Teksa pandemia po zgjatet, ‘lodhja nga karantina’ po shtohet. Po, ju mund të jeni mërzitur por kjo jo domosdoshmërish duhet të jetë diçka e keqe

Është e vështirë të thuash se sa njerëz nëpër botë po mërziten nga pandemia, por një sondazh i 3 mijë e 500 njerëzve të izoluar në Itali, tregoi se mërzia ishte një nga efektet psikologjike negative më të zakonshme të karantinës. Në vlerë nominale, mërzia mund të duket si një problem i parëndësishëm. Krahasuar me sëmundjet, humbjet e vendeve të punës apo vdekjet, kjo ndjenjë duket shumë e pavlefshme. Por mërzia mund të çojë në disa probleme shumë reale. Studiuesit në Universitetin e Waterloo dhe Universitetin Duke në Kanada, zbuluan se njerëzit që janë të prirur për mërzi kanë më shumë gjasa të thyejnë rregullat e distancimit social dhe të mbajnë tubime shoqërore. Ndaj teksa masat Covid-19 shkaktojnë mërzi, kjo mund ta bëjë gjithnjë e më të vështirë për njerëzit të ndjekin protokollet e duhura.

Por studiuesit thonë se kemi një zgjedhje për mënyrën se si e përballojmë këtë ndjenjë. Mërzia mund të jetë një forcë për mirë ose për keq. Ka rëndësi mënyra se si ne reagojmë që bën të gjithë ndryshimin. Mërzia është një gjendje emocionale që përjetohet shpesh. Është ajo ndjenja e pakënaqësisë me botën përreth jush, dhe një mosinteresim për aktivitetin e ofruar, qoftë kjo punë, një libër apo një lojë. Dhe kjo është e pakëndshme. Disa njerëz janë më të prekshëm ndaj mërzisë sesa të tjerët. Burrat kanë më shumë gjasa se gratë të mërziten, ndërsa fëmijët dhe adoleshentët janë më të prirur për mërzi se prindërit e tyre. Por pa marrë parasysh moshën apo gjininë tuaj, mërzia është një fakt i jetës. Të gjithë e ndiejmë, në çdo moshë.

Studiuesit thonë se mërzia është truri ynë që na tregon se është koha për të bërë diçka ndryshe. Është një sinjal se ajo që po bëjmë tani nuk është e kënaqshme për ndonjë arsye. Ajo shoqërohet me sjellje të rrezikshme si përdorimi i drogës dhe alkoolit, si dhe vetë-dëmtimi. Dhe jo të gjithë janë mërzitur në të njëjtën mënyrë, thotë Erin Westgate, një profesor asistent i psikologjisë në Universitetin e Florida. Ai thotë se mërzia përcaktohet nga një paaftësi për t’i kushtuar vëmendje sepse një detyrë është shumë e vështirë, shumë e lehtë ose thjesht nuk ndihet domethënëse për ne në këtë moment. Pavarësisht nga sa aktivitete rreshtoni, përfundimisht, pandemi ose jo, mërzia do të shfaqet. Por në vend që të zhgënjeheni ose të përdorni atë si një justifikim për sjelljen e pamatur, studiuesit thonë se kushtojini vëmendje, kuptoni pse truri juaj nuk është i kënaqur dhe përdorni ato informacione për të drejtuar zgjedhjet tuaja.

Dhe merrni frymë thellë, ka ende kënaqësi dhe kuptim për tu gjetur, edhe nëse ende nuk mund t’i shihni miqtë dhe familjet tuaja janë aty.