Mënyrat e gabuara për të kursyer para

26

Mund të jetë e vështirë për të kursyer para, por për aq kohë sa jeni duke e bërë, pse të mos kurseni në mënyrën e duhur? Problemet ekonomike na prekin të gjithë në mënyra të ndryshme por e rëndësishme është të përpiqemi të kursejmë para dhe të shpenzojmë më pak se sa fitojmë. Sado përpiqemi ndonjëherë përfundojmë në mënyrat e gabuara të të kursyerit pasi kursimi pa plan mund të jetë kundërproduktiv. Ja disa nga mënyra e gabuara që çojnë në kursim joefikas.

DONI LLOGARINË E KURSIMEVE MË SHUMË SEÇ DUHET. Vendosja e të gjitha të ardhurave në një llogari kursimi mund të jetë e gabuar. Përqindja e fitimit që të jep banka është shume e ulët dhe interesi kërkon një periudhë afatgjatë. Në këtë mënyrë paratë tuaja kanë ‘ngrirë’ dhe fitimi nuk është aq i madh. Gjëja e duhur është investimi në mënyrë aktive i parave ku një shembull i mirë është edhe hapja e ndonjë biznesi.

SHTYRJA E SHËRBIMEVE TË NEVOJSHME. Është e thjeshtë të heqësh dorë nga mirëmbajtja e shtëpisë suaj apo makinës. Gjithashtu mendojmë që këto neglizhime do na kursejnë para por përfundojmë më rrugën e gabuar. Prishja e pajisjeve apo pjesëve të makinës mund të kushtojnë shumë herë më shumë se sa rregullimi i tyre në kohë. Në këtë mënyrë ju kurseni më shumë para por edhe stresin e panevojshëm. Çështjet e vogla, pa vëmendje mund të kthehen në probleme të kushtueshme më vonë.

TË BIESH PREH E SHITJEVE TË PANEVOJSHME. Një gjë më e përbashkët e kursimtarëve është se ata blejnë me kujdes dhe dinë të gjejnë një pazar. Ata bëjnë lista përpara se të nisen për sende ushqimore dhe mbajnë sytë hapur për produktet që u duhen. Pazaret ndonjëherë të çojnë në mbingarkesë kryesisht kur ka ulje të produkteve, njerëzit tundohen të blejnë gjëra që nuk kanë për ti përdorur asnjëherë. Të jesh një kursimtar i mirë gjithashtu do të thotë të jesh një blerës me mend.

MBAJTJA E BORXHIT ME INTERES TË LARTË. Nëse jeni duke paguar minimumin e borxheve tuaja për të kursyer, një matematikë e thjeshtë do t’ju tregojë pse mund të jetë një ide e keqe. Krahasoni interesin që paguani për borxhin tuaj me interesin që fitoni nga kursimet tuaja. Është më mirë që mos kurseni para në një kohë kur keni një interes të lartë për të shlyer pasi ju thjesht po zgjasni kohën kur shpenzimet do të jenë më të larta se kursimet.

MOS SHPËRBLIMI I VETES. Një sistem shpërblimi mund t’ju ndihmojë të përmbaheni me planin tuaj të kursimeve. Bërja e diçkaje të mirë për veten të bën të ndjehesh energji dhe përmbajtje. Më e rëndësishmja, ju ndihmon të mbani zakonin e kursimeve tuaj të shëndetshëm. Vendosni një qëllim kursimi, atëherë shpërblejeni veten me një aktivitet të këndshëm, pasi ta keni arritur atë. Zhvlerësimi është ana tjetër e monedhës. Zhvlerësimi ju bën të ndjeheni jashtë ekuilibrit, dhe e bën më të lehtë për ju ti thoni vetes se meritoni diçka të re dhe të shtrenjtë. Kjo mund t’ju bëjë të ndjeheni të irrituar dhe të drejtë të prishin zakonin tuaj të kursimit.

Comments are closed.