Mëngjesin e sotëm Kumanova qyteti më i ndotur në Maqedoni

Kumanovë, 11 shkurt – Sot dhe mbrëmë Kumanova ishte qyteti më i ndotur në Maqedoni. Niveli i grimcave PM 10 për momentin janë shumëfishuar dhe janë 242 mg/m3. Mbrëmë, ishin edhe më të larta dhe lëviznin prej 411 deri në  380 mg/m3. Në orët e vona të mbrëmjes në Kumanovë kundërmonte erë tymi, por shpërndahej edhe erë specifike.

Qytetarët kërkojnë nga autoritetet kontrolle të përforcuara inspektuese. Paraprakisht në disa raste gjatë vitit, komuna ka kryer aeroizolim. Në ditët e kaluara NP “Pastrim dhe Gjelbërim” i pastronte rrugët në orët e mbrëmjes, që është gjithashtu pjesë e masave për uljen e ndotjes së ajrit.

Në mesin e masave urgjente të jashtëzakonshme është edhe mbjellja e fidanëve dhe kontrolle të përforcuara inspektuese, që në njërën nga fidanët i sollën këshilltarët, ndërsa shumë shpesh janë kërkesë e qytetarëve. Periudhën e kaluar ishin mbjellë fidanë në disa lokacione të lagjes “Karposh” dhe “Tode Mendol”. Por, edhe krahas këtyre masave të ndërmarra afatshkurta dhe afat mesme  për uljen e ndotjes së ajrit, Kumanova mbrëmë ishte qyteti më iu ndotur në Maqedoni.

Sipas qytetarëve, gazifikimi i amvisërive dhe konsumatorëve të mëdhenj është kyç për uljen e ndotjes së ajrit. Komuna ka subvencionuar 10.000 denarë për secilën amvisëri e cila do të përfshihet në rrjet, ndërsa sipas paralajmërime të fundit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe spitalit ku është locuar edhe stacioni matës, do të gazifikohet.