Mbrojtja nga dielli! A e dini si të ruhemi nga rreziku?

Kremrat solarë janë të domosdoshëm, por ju duhet të dini se çfarë të zgjidhni dhe si t’i përdorni ato, duke kujtuar se edhe produkti më i mirë diellor nuk mund të na mbrojë plotësisht nga rrezatimi ultravjollcë dhe nga dëmtimi që këto rreze mund të shkaktojnë kur jemi ekspozuar shumë në diell. Këtu janë disa këshilla të dobishme për të shmangur ose kufizuar dëmet

LE TA NISIM NGA FILLIMI: Nga mbrojtja e diellit nënkuptojmë çdo substancë që mund të parandalojë efektet e dëmshme të dritës së diellit në lëkurë. Përveç rreziqeve që lidhen me nxehtësinë e tepërt, veprimi i diellit është një rrezik për shkak të djegieve nga dielli dhe eritemë, të cilat mund të dëmtojnë përgjithmonë epidermën dhe të shkaktojnë ndryshime paraprake: ekspozimi ndaj rrezeve UV është një faktor i qartë rreziku për fillimin e sëmundjeve të tilla si melanoma, si dhe kanceret e tjera të tilla si karcinoma qelizore basale.

ÇFARË JANË RREZET UV: Rrezatimi diellor klasifikohet sipas gjatësisë së valës. Përveç dritës së perceptuar nga syri i njeriut, rrezet infra të kuqe (IR) dhe ultravjollcë (UV) dallohen; këto të fundit arrijnë të depërtojnë dermën, duke prodhuar një efekt në inde dhe sistemin metabolik. Ata ultravjollcë ndahen në UVA, UVB dhe UVC.

RREZET UVA: Ato janë rrezet që depërtojnë thellë në lëkurë, nxisin lirimin e melaninës dhe nxirjes. Ata janë veçanërisht të fshehta pasi ato janë të pranishme edhe kur qielli është i mbuluar me re dhe ndryshe nga djegia e diellit të shkaktuar nga UVB, nuk krijojnë shqetësime të menjëhershme, sepse ata nuk e kanë ndjesinë e djegies dhe ju lejojnë të qëndroni në diell për një kohë të gjatë pa perceptuar dëme. Efekti i UVA zvogëlohet me përdorimin e syzeve të diellit dhe pengohet nga veshja mbrojtëse dhe mbrojtja nga dielli.

RREZET UVB DHE UVC: Rrezet UVB janë potencialisht më të dëmshme dhe kancerogjene se UVA, por prodhojnë një veprim që stimulon sintezën e melaninës dhe aktivizon metabolizmin e vitaminës D. Rrezet UVC janë më të rrezikshmet, por ato janë të mbrojtura nga shtresa e ozonit të pranishëm në atmosferën e tokës dhe prandaj përgjithësisht nuk arrijnë në tokë.

SI TË MBROHEMI: SPF, Sun Protector Factor (faktori i mbrojtjes së diellit) është shkalla unike ndërkombëtare që mat efektivitetin e një mbrojtjeje dielli dhe shpreh nivelin e mbrojtjes nga rrezet UVB, përgjegjëse për eritemë dhe djegie. Ekzistojnë katër kategori: mbrojtje e ulët (nga 6 në 10), e mesme (15-25), e lartë (30-50), shumë e lartë (50+), megjithëse sipas ekspertëve nën 8 vjeç nuk duhet të flisni për mbrojtje, deri në pikën që në SHBA kremrat me SPF më pak se 15 nuk mund të kenë fjalët “mbrojnë nga rrezet UV”.

CILIN FAKTOR TË ZGJEDHIM: Çdo lloj lëkure kërkon një faktor mbrojtës adekuat. Ngjyra e syve, ngjyrës dhe flokëve është “fototipi” mbi të cilin bazohet zgjedhja jonë. Për ata që janë të bardhë, me flokë të kuq ose të bardhë dhe që digjen lehtë, zgjedhja duhet të jetë gjithmonë një krem me mbrojtje të lartë ose ekstreme; nëse jeni një lloj i lëkurës 4 mund të zbrisni në një SPF 15 pas një jave. Në çdo rast, nëse është në dyshim, është gjithashtu më mirë të kesh mendimin e dermatologut.

KIMIKATE APO MEKANIKË? Kriteret e diellit mund të thithin ose reflektojnë rrezet UV. Përbërësit aktivë në kremrat solarë “kimike” (të tilla si salicylates, cinnamates, oxybenzone, oktylcrylene dhe të tjerët) janë në gjendje të absorbojnë dritën UV dhe ato që aktualisht janë në treg lejojnë mbulimin e plotë të spektrit ultravjollcë. Pastaj ekzistojnë të ashtuquajturat filtra “mekanikë”, siç janë dioksidi i titanit dhe oksidi i zinkut, substancat minerale inerte me fuqi të fshehur të fortë, të cilat në vend të kësaj reflektojnë fizikisht dritën e diellit; formulimi i tyre ka ngjyrën tipike të bardhë kur aplikohet në lëkurë, por aktualisht formulimet e reja nuk lënë asnjë gjurmë dhe bashkohen me ton natyral të epidermës.

E FUNDIT, POR JO MË PAK E RËNDËSISHME: Mjetet natyrale të gjyshes mbeten themelore. Duke qenë në hije gjatë orëve të nxehta, duke veshur një kapelë dhe duke veshur një këmishë, veshur me syze dielli janë rregullat më efektive të sjelljes që duhet të ndjekin për të pasur një nxirje të përsosur pa u futur në patologji apo edhe vetëm të bezdisshme, të dhimbshme dhe të djegura nga dielli.