Mbreti i pafat që nuk mundi të gjente një trashëgimtar të fronit (FOTO)

Pas shumë vitesh mbretërimi, Mbreti Henri i VIII i Anglisë la një shenjë në histori me luftën e tij për të pasur një djalë, dhe jo me sukseset e tij. Mbreti po kërkonte një pasardhës të fronit, por fati nuk ishte me të. Ai mbretëroi nga 1509 deri në 1547. Koha e mbretit Henri në pushtet u përcaktua nga një gjë: dëshpërimi i tij për një trashëgimtar mashkull. Duke ndjekur këtë qëllim, Henri u martua me gjashtë gra gjatë mbretërimit të tij 38-vjeçar dhe braktisi ose urdhëroi vdekjen e grave të tyre, të cilat ai mendonte se nuk mund të plotësonin dëshirën e tij gjithëpërfshirëse për të pasur një djalë.

Martesa e parë dhe më e gjatë e Henrit ishte me Katerinën, me të cilën vëllai i tij më i madh ishte martuar për pak kohë. Ajo kishte një djalë, siç dëshironte, dhe lindi një fëmijë i quajtur Henri. Trashëgimtari i ri krijoi një atmosferë festive në vend, festimet u mbajtën me ditë të tëra, por foshnja jetoi vetëm 52 ditë.

Mbreti pranoi gjithashtu fëmijën e paligjshëm që kishte gjatë periudhës së përkohshme. Pavarësisht kësaj situate, e cila në atë kohë u përbuz, Henry Fitzroy u nderua nga shteti. Megjithatë, djali i ri mbijetoi deri në moshën 17-vjeçare.

Advertisements

Në pamundësi për të pasur një djalë tjetër pas 23 vitesh martesë, mbreti u nda nga gruaja e tij dhe në vend të kësaj u martua me dashnoren e tij, Anne Boleyn, në 1533. Megjithatë, gjërat nuk shkuan mirë. Edhe pse Elizabeta, e lindur nga kjo martesë, mbijetoi deri në moshën madhore, mbreti ende nuk kishte një djalë. Tre vjet pas martesës së tyre, Mbreti i preu kokën gruas së tij të re me akuza qesharake.

Pas 11 ditësh, Mbreti u martua me një grua tjetër dhe pati një djalë të quajtur Eduard, por këtë herë nëna vdiq gjatë lindjes.

Henriku VIII e kaloi pjesën tjetër të jetës duke u kujdesur për “trashëgimtarin” e tij, por kur ai vdiq në 1547, vetëm tre nga fëmijët e tij mbijetuan; Mary, Edward dhe Elizabeth. I konsideruar si trashëgimtari i vetëm, Eduardi nuk arriti të sundojë vendin siç pritej. Pasi mbreti vdiq në 1547, Eduardi 9-vjeçar mori fronin, por më vonë u sëmur dhe froni i kaloi një motre tjetër, Marisë. Pas vdekjes së Eduardit VI, Maria mbretëroi nga 1553 deri në 1558. Një katolike, Maria është e njohur për lidhjen e qindra protestantëve në shtyllë, duke i dhënë asaj pseudonimin “Bloody Mary”.

Kur Maria vdiq në vitin 1558, ishte gjysmë motra e saj protestante Elizabeth ajo që u ngjit në fron. Mbretëresha Elizabeth sundoi në mënyrë të famshme Anglinë për 45 vjet, një periudhë e quajtur “Epoka e Elizabeth”. Megjithatë, si motra dhe babai i tij, ai nuk mund të linte një trashëgimtar biologjik.