Mbesin dallimet kyçe për PSP-në

8

Shkup, 9 maj – A do të ketë avancim në negociatat rreth ligjit për prokurorinë publike do të mësohet pas takimit të grupeve të punës të pushtetit dhe të opozitës që është caktuar për nesër, pasi dje nuk ka pasur kurrfarë zhvendosje në pjesën e bisedimeve, njofton Koha.mk

“Nuk kemi pasur kurrfarë zhvendosje në pjesën e bisedimeve. Biseduam për nenin 105 i cili është pengesë kyçe në sjelljen e ligjit, ndërsa kjo është rreth vazhdimit të procedurave dhe shfrytëzimit të dëshmive të cilat janë mbledhur deri më tani. U dakoroduam që VMRO-DPMNE-ja të bëjë disa konsultime shtesë dhe u dakorduam që takimi i ardhshëm të jetë të premten, të shohim pas këtyre konsultimeve ku do të mund të gjejmë qëndrim të përbashkët”, deklaroi ministrja e Drejtësisë, Renata Deskoska pas përfundimit të takimit midis grupeve të punës.

Deskoska përsëriti se linjat e tyre të kuqe në sjelljen e ligjit janë në të vërtet në atë nen duke e pasur parasysh atë që bëhet fjalë për një nen i cili duhet të mundësojë vazhdim të ndjekjes së krimeve të bëra penale dhe se ajo që nuk mund të pranohet në asnjë rast për Ministrinë e Drejtësisë është vendosja e dispozitave të cilat do të thonë amnisti të fshehtë për disa vepra.

“Djalli është në detajet, kur do të duhet ta rregulloni atë që është thënë haptazi në opinion, kur do të duhet ta formuloni, juridikisht i shikoni grackat. A ekzistojnë gracka ose jo në disa qëndrime”, ka thënë Deskoska duke u përgjigjur në pyetjen, pse opozita sërish kërkon të mos vlejnë dëshmitë pasi u pajtuan publikisht që çdo prokuror të vendos se cilat dëshmi do t’i shfrytëzojë.

Sipas ministres së Drejtësisë, tani më po kristalizohet ajo që PSP do të jetë organ i veçantë, por ajo çështje tërësisht nuk është mbyllur, me atë që çështjet kryesore nuk kanë kaluar, ende janë në fazën e arritjes së marrëveshjes.

Përfaqësuesi i opozitës në negociatat Toni Menkovski pas takimit të djeshëm deklaroi se VMRO-DPMNE-ja nuk heq dorë nga parimi i qeverisjes së të drejtës që është shndërruar në amendamente.

Sipas tij, mandati i PSP-së qartë është definuar në ligj, 18 muaj nga marrja e bisedimeve të paligjshme të përgjuara.

Prokurorja speciale publike, Katica Janeva megjithatë beson në procesin  dhe, siç deklaroi do ta respektojë vendimin ligjor të cilin do ta harmonizojnë të dyja palët.

“Besoj në procesin e negociatave ose pranimin e amendamenteve nga ana e opozitës sepse bëhet fjalë për profesionistë të mëdhenj si nga ana e Qeverisë, ashtu edhe nga ana e disa personaliteteve lidhur me lëndët tona të cilat tani më nuk janë në negociata”, theksoi Janeva,

Theksoi se ligji çdoherë mund më mirë të formulohet dhe se në esencë janë tejkaluar dallimet për atë çka do të punojë PSP-ja.

Marrëveshja për ligjin për prokurorinë publike është një prej kushteve për marrjen e raportit pozitiv të Komisionit Evropian. (koha.mk)

Comments are closed.