Marrëveshje me 48 kompani për mbështetje financiare të investimeve

27

Shkup, 26 tetor – Tridhjetë e tetë marrëveshje të reja dhe 10 anekse të marrëveshjeve me një cikël të përgjithshëm investimi prej 53.4 milionë euro, nga të cilat 29.4 milionë euro janë investime të planifikuara pasi 38 marrëveshje e reja u nënshkruan me ndërmarrjet javën e kaluar në përputhje me Ligjin për mbështetjen financiare të investimeve, i cili rregullon llojet, shumën, kushtet, mënyrën dhe procedurën për dhënien e mbështetjes financiare të investimeve subjekteve të biznesit që do të investojnë në vend, paralajmëroi sot zëvendëskryeministri për Çështjet Ekonomike Fatmir Bitiqi.

Tetë nga kompanitë ose 21 për qind janë nga Shkupi dhe komunat që gravitojnë në kryeqytet, dhe të tjerët janë nga: Manastiri, Koçani, Strumica, Prilepi, Tetova, Gostivari, Velesi, Kumanova, Ohri, Struga, Shtipi, Bogovinja, Vinica, Dellçeva , Kavadari dhe Negotina. Shumica e tyre 53 për qind ose 20 ndërmarrje janë kompani të vogla me deri në 50 të punësuar, të ndjekura nga ndërmarrjet e mesme me 26 për qind ose 10 kompani, pesë kompani ose 13 për qind janë kompani mikro, dhe të paktën tre kompani ose tetë për qind janë kompani të mëdha.

“Shpërndarja e barabartë rajonale e kompanive dhe struktura sipas madhësisë tregojnë dhe vërtetojnë se Ligji për mbështetjen financiare të investimeve siguron mundësi të barabarta për të gjitha kompanitë në vend, pavarësisht nga madhësia ose vendndodhja e tyre. Këto janë investime që kompanitë janë duke bërë në një kohë krize globale të shkaktuar nga Kovid 19. I mirëpres vendimet e këtyre 48 kompanive që vendosën të bëjnë investime të reja që do të vazhdojnë trendin e tyre të rritjes, do të krijojnë vende të reja pune dhe do të rrisin konkurrencën e ndërmarrjeve në tregun vendas, por më e rëndësishmja në tregjet ndërkombëtare”, tha Bytyqi në video konferencën e sotme për media në Qeveri dhe shtoi se ciklet e përgjithshme të investimeve të 48 ndërmarrjeve janë 53.4 milionë euro, nga të cilat 29.4 milionë euro janë planifikuar investimet sipas 38 marrëveshjeve të reja.

Ai theksoi se procedura për dorëzimin e kërkesës për pagesën e mbështetjes financiare për kompanitë që tani kanë nënshkruar kontrata, por edhe për ato nga vitet paraprake që kanë plane biznesi shumëvjeçare për investime dhe theksoi se do të paguhet deri në fund të vitit.

Shtoi se që nga viti 2018, 245 marrëveshje janë nënshkruar me kompani sipas Ligjit për mbështetjen financiare të investimeve dhe tha se në vitin 2019, 17.5 milionë euro të ciklit të përgjithshëm të investimeve tashmë janë realizuar.

“Investimet e bëra në vitin 2019 sollën 146 vende të reja pune në këto 38 kompani që po nënshkruajnë kontrata të reja këtë vit dhe është planifikuar që këto kompani të punësojnë 498 persona me planet e tyre të biznesit,” tha Bytyqi.

Në qershor të këtij viti, si pjesë e paketës së tretë të masave, kujtoi ai, Ministria e Ekonomisë shpalli thirrje publike për mbështetje financiare për të forcuar konkurrencën e subjekteve të biznesit gjatë dhe në periudhën e kovidit , të cilën, siç tha ai, ne mund ta marrim si përforcim shtesë masa për kompani më produktive që realizuan investime në vitin 2020.

“Përmes kësaj thirrje publike, janë siguruar 20 milionë euro për të mbështetur kompanitë, dhe vlerësimet e 770 aplikacioneve nga kompanitë që e morën thirrjen janë në proces. Për momentin, ne jemi përqendruar në zvogëlimin e dëmit të shkaktuar nga virusi korona dhe zbatimin e një serie të katërt të masave që do të mbështesin qytetarët dhe kompanitë në këtë periudhë të vështirë”, tha Bytyqi.

Në përgjigjen e një pyetjeje të gazetarëve, ai tha se të gjitha kompanitë që përballen me probleme kur aplikojnë për ndihmë financiare mund të vijnë në zyrën e tij për të, siç tha ai, të shohin problemet e tyre dhe t’i largojnë ato.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi informoi se vlerësimi i të gjitha aplikacioneve për mbështetje financiare të investimeve është në përfundim e sipër.

“Javën e ardhshme, komisioni brenda Ministrisë së Ekonomisë do t’i paraqesë raport Qeverisë, pas së cilës ne do të vazhdojmë të nënshkruajmë marrëveshje të reja investimi që do të kalojnë 100 milionë euro gjatë vitit 2020 dhe 2021. Për të tretin vit radhazi, sipas Ligjit për mbështetjen financiare të investimeve, të gjitha ndërmarrjet vendase e dinë me kohë sesa do t’i ndihmojë shteti dhe kështu inkurajohen shtesë për të bërë investime të reja”, tha Bekteshi.

Theksoi se për vitin e ardhshëm ata vendosën të alokojnë edhe 20 milionë euro shtesë për kompanitë që do të kenë guximin të investojnë gjatë krizës kovid dhe shtoi se deri në fund të vitit do të paguhen të gjitha mjetet e parashikuara nga rishikimi i buxhetit për të gjitha aplikacionet nga ky vitin, investimet e bëra në vitin paraprak dhe në përputhje me planet e biznesit do të zgjasin për pesë vitet e ardhshme.

Për Qeverinë, theksoi ai, është e rëndësishme të mbështesim kompani të guximshme që do të investojnë, do të krijojnë vende të reja pune, dhe posaçërisht ato që do të krijojnë vende pune që do të paguhen mirë.