Maroku, vendi që “shpërtheu” ekonomikisht gjatë pandemisë!

91

Në veçanti në dy dekadat e fundit, Maroku ka zhvilluar shumë potencial në industrinë e tekstilit dhe aeronautikës. Qeveria ishte në gjendje të përballonte nevojat prioritare që i duheshin vendit për të përballuar luftën kundër përhapjes së infeksioneve

Duke parë hartën në lidhje me trendet e vaksinimit të botuar në New York Times, mund të shihet se Maroku është i vetmi vend afrikan që ka një ngjyrë të errët, gjë që tregon një plan të përparuar për administrimin e dozave anti Covid. Ndryshe nga disa vende në zonën e Afrikës Veriore, Maroku kishte një avantazh të rëndësishëm edhe para Covid përsa i përket ekonomisë. Ndërsa shumë qeveri në bregun jugor të Mesdheut mbështeten në eksportin e lëndëve të para, naftës dhe gazit në radhë të parë dhe në turizëm për të ardhurat e tyre, Rabat është përqendruar gjithmonë në fortifikimin e objekteve të ndryshme të prodhimit.

Në veçanti në dy dekadat e fundit, Maroku ka zhvilluar shumë potencial në industrinë e tekstilit dhe aeronautikës. Qeveria ishte në gjendje të përballonte nevojat prioritare që i duheshin vendit për të përballuar luftën kundër përhapjes së infeksioneve. Maroku ka ulur varësinë e saj nga tregu i huaj dhe nga ana tjetër industritë e saj kanë qenë në gjendje të vazhdojnë të punojnë në kapacitet të plotë duke zvogëluar shkallën e mundshme të humbjeve të vendeve të punës për shkak të ngadalësimit të ekonomisë ndërkombëtare dhe urdhrave të punës. Në vitin 2021, ekonomia marokene do të fillojë të rritet përsëri.

Diversifikimi i ekonomisë para-Covid dhe strategjitë e zbatuara në emergjencë të plotë kanë zbutur ndikimin. Shifrat sipas vlerësimeve të Fondit Monetar Ndërkombëtar tregojnë se Maroku humbi 7.2% të PBB-së në 2020, por në 2021 ekonomia e saj duhet të kthehet të rritet me 4.6%. Një rikuperim i rëndësishëm favorizohet gjithashtu nga mbajtja e Dirham, monedhës vendase, dhe duke ruajtur borxhin publik në një nivel të qëndrueshëm, të qëndrueshëm në 75%. Në këtë kontekst, Rabat jo vetëm që do të jetë në gjendje, që tani e tutje, të shfaqet si një vend afrikan i referimit për rimëkëmbjen e ekonomisë, por edhe si një komb i aftë të ruajë nivele të rëndësishme prodhimi në zonën e Mesdheut.