Maqedonia përfiton nga shtrenjtimi i karburanteve në Serbi

4

Shkup, 30 janar – Taksat e reja të akcizës në karburante në Serbi do të hyjnë në fuqi nga 1 shkurti, dhe kjo do të ndikojë në ngritjen e çmimit derivateve. Mediat serbe raportojnë se qytetarët ende do të vazhdojnë të blejnë benzinë dhe naftë nga shtetet fqinje. Kjo është veçanërisht e vërtetë për pjesën jugore të Serbisë, ku rezervuarët i mbushin në Maqedoni, shkruan gazeta KOHA.

Për benzinë pa plumb, akcizat janë të larta për 1.10 dinarë. Ndërsa për naftë, aksionet të premten kishin një rritje për 1.13 dinarë. Vendimi për rritjen e akcizës u nënshkrua nga kryeministrja Ana Bernabiq. Nga Shoqata e kompanive të naftës insistojnë që taksat e akcizës për naftë të jenë më të lartat në rajon.

“Në Serbi ne kemi një sasi të caktuar karburantesh, e cila nuk është e vogël, dhe e cila harxhohet nga Serbia, por nuk është duke u prokuruar në vend, pavarësisht nëse është një kamion transit ose është një transport ndërkombëtar, për tu vendosur në vendet fqinje, sepse është më i lirë, kjo është vetëm për shkak të taksave më të ulëta”, tha Tomisllav Micoviç, nga Shoqata e kompanive të naftës nga Serbia. Taksat e reja të akcizës nuk janë të aplikueshme vetëm për produktet e naftës. Duhani, kafja dhe pijet alkoolike gjithashtu do të goditen. (koha.mk)

Comments are closed.