Mali i Zi vazhdon të mos i pranojë qytetarët kosovarë pa test negativ për COVID-19

38

Qeveria e Malit të Zi ka marr masa të reja për luftimin e pandemisë COVID-19. Por është bërë e ditur se vazhdon të mbetet në fuqi vendimi që nuk lejonë kosovarët të futen në këtë shtet, pa pasur test negativ për COVID-19.

Kjo masë ka hyrë në fuqi javë më parë, pasi për një periudhë kufijtë ishin të hapur për qytetarët e Kosovës.

Kosova vazhdon të jetë pjesë e “listës së verdhë”. Pjesë e kësaj liste janë edhe Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina, Turqia, Izraeli, Ukraina dhe Singapori.

Në njoftim janë dhënë detaje se cilat kushte duhet të plotësohen për hyrje në Mal të Zi të qytetarëve nga “lista e verdhë”.

“Me rezultat negativ të testit PCR apo ELISA për COVID-19, të vjetër jo më shumë se 72 orë, nëse plotësohen tri kushtet në vazhdim: 1. Është rezident i një vendi nga ‘lista e gjelbër’ apo nga ‘lista e verdhë’; apo ka qëndruar më së paku 15 ditë para hyrjes në Mal të Zi në një shtet nga ‘lista e gjelbër’ apo nga ‘lista e verdhë’. 2. Nuk ka qenë për periudhë prej 15 ditësh para hyrjes në Mal të Zi në ndonjë vend jashtë ‘listës së gjelbër’ apo ‘listës së verdhë’ 3. Nuk ka udhëtuar në një vend apo nëpërmjet një vendi jashtë ‘listës së gjelbër’ apo ‘listës së verdhë’ pos transit (transiti është udhëtim pa ndalje, që dëshmohet duke inspektuar dokumentin e udhëtimit”, thuhet në njoftim.

Por kosovarët që jetojnë në vende evropiane, mund të udhëtojnë për në Mal të Zi.

Nuk janë paraparë kufizime për qytetarëve e vendeve të “listës së gjelbër” ku bëjnë pjesë Austria, Belgjika, Bullgaria, Çekia, Danimarka, Estonia, Finlanda, Franca, Greqia, Holanda, Kroacia, Irlanda, Italia, Qipro, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Hungaria, Malta, Gjermania, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Suedia, por edhe vende tjera duke përfshirë Zvicrën, Norvegjinë, Australinë.