MAFIA E ILAÇEVE TË DËMSHME. Mjekët bëjnë biznes me shëndetin

18

Në fund të muajit korrik të vitit 2018 në Shkup, Manastir, Veles, Kumanovë dhe në disa qytete të Maqedonisë në një aksion policor u arrestuan një numër i madh i mjekëve reumatolog. Sipas të dhënave policore, deri më sot janë arrestuar 367 mjek të përgjithshëm, udhëheqës të reparteve të reumatologjisë dhe neurologjisë. Sipas MPB-së, këta mjekë plot 12 vite i kanë mashtruar pacientët, duke u shkruar receta për ilaçe të shtrenjta dhe të padobishme

Zejnulla VESELI

Shkup, 8 gusht – Derisa 10 vitet e fundit në Maqedoninë e Veriut flitet se avokatët, noterët, përmbaruesit, drejtues të lartë të institucioneve shtetërore, i vjedhin qytetarët, ditëve të fundit shumë qytetarë po ankohen se edhe mjekët të cilat kanë dhënë betimin e Hipokratit po i mashtrojnë pacientët e tyre që vuajnë nga sëmundjet në kyçe duke u shkruar receta të preparateve që nuk janë aspak efektive, shkruan gazeta KOHA. Një numër i madh i pacientëve që vuajnë nga sëmundjet reumatike ankohen se mjekët reumatolog plotë 12 vite u shkruajnë receta me emrin e barnave që në nuk tregojnë asnjë efekt kundër dhimbjeve në kyçe. Madje shumë nga këta pacientë që kanë përdorur këto ilaçe, kanë mbetur dhe invalidë.

“Pas vjedhjeve të shumta të parave të qytetarëve nga ana e avokatëve noterëve, përmbaruesve vite me radhë po i mashtrojnë dhe i vjedhin qytetarët edhe mjekët duke u shkruar atyre receta me emrin e shumë ilaçeve kundër sëmundjeve reumatike, të cilët jo vetëm që nuk kanë efekte pozitive në shërimin e sëmundjeve, por shumica e pacientëve që kanë përdorur këto ilaçe sot janë edhe invalid”, thotë një pacient përdorues me vite të një ilaç të rekomanduar nga mjeku reumatolog. Se më të vërtet mjekët reumatolog kanë mashtruar pacientët që vuajnë nga sëmundjet në kyçe e vërteton edhe fakti se në fund të muajit korrik të vitit 2018 në Shkup, Manastir, Veles, Kumanovë dhe në disa qytete të Maqedonisë, në një aksion policor u arrestuan një numër i madh i mjekëve. Sipas të dhënave policore, deri më sot janë arrestuar 367 mjek të përgjithshëm, udhëheqës të reparteve të reumatologjisë dhe neurologjisë.

RYSHFETI NGA PRODHUESIT E ILAÇEVE TË DËMSHME

“Arsyeja për arrestimit e këtyre mjekëve është se plot 12 vite mjekët reumatolog i kanë mashtruar pacientët, duke u shkruar receta për ilaçe të shtrenjta dhe të padobishme. Kjo praktikë është përdoruar pothuajse në gjithë territorin e Maqedonisë. Hetimet nga kryerja e aksionit rezultojë se, mjekët kanë mashtruar më shumë se 1 milion pacientë duke zhvatur nga ata më shumë se 7 miliard denarë. Me keqja e gjithë kësaj është se shumica e pacientëve të cilat i kanë denoncuar mjekët kanë mbetur dhe invalid”, thuhet në kumtesën e MPB-së.

Nga ana tjetër, Ivan Popov, shef i repartit për ortopedi dhe traumatologji pranë Institutit shkencor- hulumtues për reumatologji thotë se disa herë ka kërkuar nga Prokuroria të ushtrojnë kontrollin në repartin e reumatologjisë. “Në Maqedoninë e Veriut vite me radhë po ndodh diçka për të cilën gjë organet shtetërore moti kohe duhet të reagonin gjegjësisht të burgosnin mafinë e cila shumë vite fshehin ilaçin e lirë që është shumë efikas për rigjenerimin e kyçeve. Paramendoni plotë 12 vite pensionistë, njerëz që vuajnë nga dhimbjet në kyçe, kanë përdorur ilaçe shumë të shtrenjta me shpresë se do të shërohen nga reumatizmi me ndihmën e mjekëve. Mirëpo realitet është ndryshe në vend që me përdorimin e këtyre ilaçeve të shtrenjta të shërohen të sëmurit me reumatizëm, mjekët i mbushnin xhepat e tyre më para të vetëdijshëm se ilaçet e shkruara nuk do t’i ndihmojnë ata aspak. Kjo praktike me vite është përdorur jo vetëm nga mjekët në ordinancat private por edhe nga mjekët në ordinancat shtetërore”, thotë Popov. Ai sqaron se bëhet fjalë për prodhime të huaja dhe më qëllim të rritjes së popullaritetit të këtyre ilaçeve mjekët tanë kanë marrë ryshfet nga prodhuesit e këtyre ilaçeve si shpërblim që sa ma shumë receta t’ju shkruajnë pacientëve për përdorimin e këtyre ilaçeve.

ILAÇET E DËMSHME DUHET TË NDALOHEN ME LIGJ

“Të gjitha këto ilaçe për të cilat mjekët kanë lëshuar receta shiten në të gjitha barnatoret e Maqedonisë. Mirëpo kjo nuk do të thotë se këto ilaçe janë shumë efikas në shërimin e dhimbjeve në ky­çe. Këtu fajin nuk e kanë barnatoret, sepse barnatoret janë struktura komerciale, më saktë shitore të thjeshta. Ata shesin të kenë profit më të mirë. Ndërsa ilaçet që i shkruajnë me receta mjekët shiten shuam mirë edhe pse barnatoret dhe mjekët e dinë se aspak nuk janë efikase për sëmundjet reumatike”, thotë Popov. Arsyeja e dytë, thotë Popov, është se këta ilaçe që shkruhen nga mjekët reumatolog nuk kanë konkurrencë jo se nuk ka ilaçe tjera që janë më të lira dhe më efikase në zbutjen e dhimbjeve reumatike. “Jo se nuk ka ilaçe më të lira dhe kanë efekte shumë më të mira se ilaçet që i shkruajnë mjekët, por shitja e tyre nuk lejohet nga vetë industria farmaceutike dhe të njëjtat nuk lejohen të shiten në treg”, thotë Popov duke shtuar se situata më përdorimin e këtyre ilaçeve është i dëmshëm për shëndetin e pacientëve. “Një gjë ta kemi të qartë, prodhuesit e ilaçeve të lira për kurimin e sëmundjeve reumatike, i fshehin me qëllim që të mos kenë efekte pozitive në zbutjen e dhimbjeve në kyçe. Për farmacistët më profitabile është të shesin ilaçe të shtrenjta që nuk kanë aspak efekte pozitive kështu që pacientët i përdorin vite me radhë dhe farmacistët në bashkëpunim me mjekët fitojnë pare të majme nga pacientët që vuajnë nga sëmundjet reumatike”, thotë Popov.

Mbrojtjen e pacientëve nga mjekët mashtrues dhe prodhuesit e këtyre ilaçeve Popov e sheh në intervenim e organeve shtetërore me marrjen e aksioneve të arrestimit të gjithë aktorëve që me vite mashtrojnë qytetarët. “Është vështirë që vetë mjekët ta ndërpresin këtë mashtrim kur e dinë se sa para fitojnë. Por vitin e kaluar filluan aksionet e arrestimit në mesin e të cilëve kanë dhe mjekë të njohur. Për fat të keq nuk ka se si t’i ndalojnë barnatoret mos të shesin këto ilaçe. Por mendoj se më miratimin e një ligji i cili parasheh që barnatoret të harmonizojnë listën e ilaçeve të cilat lejohen të shiten në barnatore. E di de kjo kërkon shumë kohë por vetëm kështu mund qytetarët gjegjësisht pacientët që vuajnë nga sëmundjet reumatike të mbrohen nga mashtrimet që ua bëjnë mjekët reumatolog”, thotë Ivan Popov shef i repartit për ortopedi dhe traumatologji pranë Instituti shkencor- hulumtues për reumatologji

JA LISTA E ILAÇEVE TË PADOBISHME

Diprospan, Diklofenak, Deksametazon, Alflutop. Movalis, Midokalm, Meloksikam, Prednizolon, Teraflex, Mukosat, Azrtal, Hindrogard, Artar, Artrozan, Fermatron, Celebreks, Diaflex, Hondrolon, Sirdakud, Ketorolak, Hindroksid, Flamaks, Allopurinol, Fleksen, Fernatronplos dhe Artrozilen. (koha.mk)

Comments are closed.