Lufta e Parë Botërore në Korçën me ushtarë të huaj

Këto janë disa foto të rralla, të cilat tregojnë pushtimin e Korçës në vitin 1917. Fjala është për futjen në Korçë të Ushtrisë franceze. Por, bashkë me francezët zbarkuan edhe ushtarë të Bllokut të Antantës.

Atëherë ishte një periudhë e trazuar, gjatë të cilës shqiptarët luftonin kundër grekëve që kërkonin të zaptonin tokat shqiptare. (TemA)

Korçë (24-27 janar 1917): Shqiptarë të armatosur të përgatitur për një luftë të mundshme me forcat ushtarake dhe paraushtarake greke

Korça në ditën e pushtimit (24 shkurt 1917)

Trupat e huaja në Korçë

Korçë (24-27 janar 1917): Koloneli Descoins dhe komandanti ushtarak i qytetit.

Duke shkuar për në Sarandë dhe kaluar përmes Leskovikut (7-8 shkurt 1917)

Rruga për në Sarandë duke kaluar afër me Leskovikun

Justin Godart, gjenerali Sarrail dhe inspektori mjekësor Ruotte, para Ambulancës në Bilisht (Shqipëri)

Katedralja Ortodokse e bombarduar nga aviacioni austriak

Xhamia e bombarduar nga austriakët

Korçë (24-27 janar 1917): Kolonel Descoins, vullnetarë shqiptarë të armatosur për të mbrojtur qytetin nga një përballje të mundshme nga ushtria greke

Para Ambulancës në Bilisht

Ardhja e amerikanëve në Korçë

Ushtarë nga Indokina

Amerikanët në Korçë (janar 1917)

Ushtarë nga Gadishulli i Indokinës, vietnamezë që luftonin për ushtrinë franceze (24 shkurt 1917)

Hyrja e ushtarëve francez në fshatin Gjonomadh, pas shkatërrimit të tij nga ushtria greke (shkurt 1917)

Vizita e Justin Godartit në spitalet e vijës së parë të frontit (korrik-shtator 1917) në Leskovik

Xhandarë shqiptarë të arsimuar nga oficerë italianë (1916), shoqëruan oficerët francezë në Shqipëri

Rruga për në Korçë, nga Follorina

Oficerë dhe ushtarë amerikanë në Korçë -(janar 1917)

Hyrja për në Ersekë

Pamje nga Leskoviku