Liz Truss në “udhëkryq” për projektligjin e Irlandës së Veriut

Projektligji më i hershëm, i cili u paraqit nga Liz Truss këtë verë, mund të debatohet me Lordët në javën e dytë të tetorit, por ka shpresa se do të vonohet më tej për t’i mundësuar BE-së dhe Britanisë së Madhe të gjejnë një zgjidhje të negociuar për Brexit

 

Liz Truss mund të përballet me një debat të ashpër në Dhomën e Lordëve lidhur me legjislacionin e propozuar për Irlandën e Veriut. Rreth 50 konservatorë, laburistë dhe ndërpartiakë do të diskutojnë se si mund të ndryshojnë ose ndalojnë projektligjin e Irlandës së Veriut, i cili tashmë ka kaluar në Dhomën e Komunave. Ata do të marrin këshilla nga ekspertë ligjorë dhe kushtetues mbi opsionet, duke përfshirë strategjitë për vonimin e projektligjit ose përdorimin e një procesi që mund ta rrëzojë atë krejtësisht. Lordët edhe më hetët kanë deklaruar se plani i Mbretërisë së Bashkuar për protokollit të Irlandës së Veriut do të përbënte shkelje të ligjit ndërkombëtar. Ata thonë se ka shqetësim në rritje jo vetëm për propozimet e publikuara por edhe kompetencat ministrore që projektligji do t’u jepte ministrave për të futur ligje të reja për sa kohë që ata i konsiderojnë “të përshtatshme”.

Projektligji më i hershëm, i cili u paraqit nga Liz Truss këtë verë, mund të debatohet me Lordët në javën e dytë të tetorit, por ka shpresa se do të vonohet më tej për t’i mundësuar BE-së dhe Britanisë së Madhe të gjejnë një zgjidhje të negociuar për Brexit.

Advertisements

Ekzekutivi i BE-së akuzon Londrën për mospërputhje me kërkesat doganore, kërkesat e mbikëqyrjes dhe kontrollet në lëvizjen e mallrave nga Irlanda e Veriut në Britaninë e Madhe. Ai gjithashtu thotë se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka dështuar të zbatojë rregullat e BE-së për tregtinë elektronike dhe nuk ka njoftuar se do të zbatojë rregullat e BE-së në lidhje me taksat indirekte, veçanërisht për alkoolin dhe pijet alkoolike. Një opsion për të prishur miratimin e projektligjit është të paraqitet një amendament për të shtyrë projektligjin për një ditë e nëntë muaj, gjë që do ta shtynte atë në gjysmën e dytë të 2023. Protokolli i Irlandës së Veriut  një marrëveshje kyçe e Brexit që e lë Irlandën e Veriut brenda Tregut të Vetëm të bllokut  ka qenë një burim i mosmarrëveshjeve të vazhdueshme midis Londrës dhe Brukselit, që kur Mbretëria e Bashkuar u largua zyrtarisht nga Bashkimi Evropian më 1 janar 2021.