“Lista e zezë”, fjalëkalimet që nuk duhen përdorur kurrë

9

Specialistët e teknologjisë SplashData kanë përpiluar listën e zezë të fjalëkalimeve që nuk duhet të përdoren kurrë në rrjetet tona sociale. Ende ka individë të cilët përdorin fjalëkalimin më të dukshëm për të mbrojtur të dhënat e tyre dixhitale, 123456.  Tre për qind të popullsisë së botës në fakt e përdor këtë fjalëkalim. Shpallur 5 herë si fjalëkalimi më i keq i vitit është një fjalëkalim që nuk duhet të përdoret së bashku me sekuenca të ngjashme alfanumerike.

Ashtu si 123456789 në vendin e tretë, 12345678 në vend të katërt, 12345 në të pestin, pasur nga 111111  dhe 1234567 në vendin e shtatë. Fjala “password” ishte në vendin e dytë, ndërsa tri vendet e fundit ishin “sunshine”, “qwerty” dhe “iloveyou”. Sipas analizave të bëra nga SplashData, thuajse 10% e individëve në botë kanë përdorur të paktën një herë në jetën e tyre një nga fjalëkalimet ndodhur në 25 pozicionet e para në listë.

Për këtë arsye ata vendosën të hartojnë një renditje të fjalëkalimeve efektive dhe këshilla se si të zgjidhet një fjalëkalim i duhur. Aspekti i parë, gjatësia e fjalëkalimit: idealja është midis 15 dhe 20 karaktere. Do të jetë akoma më mirë nëse përmbajnë simbolet &% ,! Një tjetër masë paraprake që nuk duhet të neglizhohet është ajo e shmangies së referencave në jetën private të individit, për shembull emri i fëmijës, ekipi i zemrës, adresa e shtëpisë. Përfundimisht, specialistja e teknologjisë së revistës online na fton të kemi imagjinatë dhe mos të përdorim të njëjtin fjalëkalim për të gjitha llogaritë që kemi. Sepse, nëse gjendet një, rrezikohen të gjitha.

Comments are closed.