Lejohet një anije me migrantë të zbarkojë në Itali

Zëvendëskryeministri italian Matteo Salvini ka ndaluar një anije tjetër shpëtimi që transportonte dyzet migrantë qw po hynin në ujërat italiane.

Alan Kurdi drejtohet nga bamirësi gjermane Sea-Eye dhe po shkon drejt Lampedusa. Aktualisht po udhëton drejt ishullit italian dhe do të arrinte pasditen e 1 gushtit.

Ky mision shpëtimi vjen menjëherë pasi më shumë se njëqind migrantë u lejuan të zbrisnin nga një anije tjetër në Siçili. Por ata mundën ta bënin këtë vetëm pasi u arrit një marrëveshje e re me Bashkimin Evropian për t’i shpërndarë ato në bord midis pesë vendeve të BE-së.

Marrëveshja u arrit me Gjermaninë, Francën, Portugalinë, Luksemburgun dhe Irlandën. Numri i migrantëve që secili vend do të marrë ende nuk është vendosur.

Korrespodentja e Euronews Giorgia Orlandi shpjegon strategjinë e Matteo Salvini në trajtimin e migrantëve kur hyjnë në ujërat italiane.

Zëdhënësi i Detit të Detit Carlotta Weibl tha se anijet e shpëtimit të migrantëve duhej “të përgjigjen menjëherë në situata, sa më shpejt që të ndodhë një emergjencë në det”.

“Llogaritjet politike nuk duhet të luajnë asnjë rol”, shtoi ajo. Porti më i afërt është në ishullin italian të Lampedusa, tha Weibl, dhe ishte kritike që migrantët të gjithë të lejohen të depozitohen atje “sipas ligjit ndërkombëtar”, në mënyrë që ata mund të marrin trajtim në të ardhmen.

Italia i dha fund bllokimit të saj të fundit me BE mbi emigracionin e pakontrolluar afrikan të mërkurën, duke thënë se do të lejonte një anije italiane roje të zbarkonte 116 azilkërkues në jug të Italisë në orët e ardhshme.

Mund të ketë pasoja kriminale nëse një anije hidhet në portet e tyre. Autoritetet arrestuan kapitenin e anijeve të shpëtimit migrant Carola Rackete në korrik, pasi ajo u fut në Lampedusa pa lejen paraprake.