Ky do të jetë qyteti më i pasur në botë

Makao, shpesh i referuar si Las Vegasi kinez, ngadalë, por me siguri po shndërrohet në një nga vendet më të pasura në botë

Fondi Monetar Ndërkombëtar parashikon se qyteti, i cili ka një status të veçantë administrativ dhe funksionon si pjesë e Kinës, “një vend, dy sisteme”, kështu që do të kalojë Katarin në vitin 2020, si qyteti me produktin më të lartë të brendshëm bruto (GDP) për kokë banori, i matur në bazë të barazisë së fuqisë blerëse, transmeton “CNBC”. Makao ndodhet në bregun jugor të Kinës, rreth 65 kilometra nga Hong-Kongu, i cili gjithashtu funksionon si një rajon i veçantë administrativ dhe ka autonomi praktikisht ekonomike. Makao është një ish-koloni portugeze, Hong-Kongu ishte më parë koloni britanike, shkruan albinfo.ch.

Gjatë viteve, Makao është bërë qendra më e madhe e lojërave të fatit në botë. Të ardhurat e lojërave të fatit tejkalojnë 5 herë atë të Las Vegasit. Qyteti përjetoi një zhvillim të turbullt që nga viti 2003, kur vizitorët nga Kina kontinentale filluan të vinin pas kufizimeve të udhëtimit, dhe popullsia kineze filloi të hynte në një ritëm të shpejtë. Popullsia relativisht e vogël e Makao-ut prej 650,000, në krahasim me ekonominë e qytetit, çon në GDP-në për frymë atje në një nga nivelet më të larta në botë.

Deri në vitin 2020, GDP për kokë banori në Makao do të arrijë në 143,000 dollarë, sipas të dhënave të FMN-së. Kështu qyteti do të kapërcejë Katarin (139,000 dollarë) dhe Luksemburgun (118,000 dollarë). Industria e Macaos është shumë më e dobishme se e Las Vegasit në 10 vjetët e fundit. Për shembull, shumica e fitimeve të Las Vegas Sands dhe Wynn Resorts me bazë në Las Vegas vijnë nga biznesi i tyre në qytetin kinez.

Në 2017-ën, 53% e fitimeve të Las Vegas Sands vijnë nga operacionet e saj në Makao, ndërsa në Wynn Resorts kjo përqindje është edhe më e lartë – 71%. Presidenti kinez Xi Jinping filloi të zbatojë masat antikorrupsion, kur ai erdhi në pushtet, që mendohet të ketë çuar në një rënie të të ardhurave të lojërave të fatit në Makao për disa vjet me radhë. Megjithatë, deri në vitin 2016 këto shifra filluan të rriteshin përsëri.

Makao po përpiqet të diversifikojë burimet e të ardhurave të lojërave të fatit si një bast për iniciativa më të mira rekreative. Aktualisht, sektori, përveç lojërave të fatit, gjeneron vetëm 12% të të ardhurave totale të rajonit në krahasim me 65% në Las Vegas.