Kush u frikësohet monedhave digjitale?

Bankat dhe Big Techu po ndërpresin rregullisht, ose refuzojnë të bëjnë tregti me këdo, pikëpamjet e të cilit konsiderohen të papërshtatshme. Me fjalë të tjera, ne jetojmë tashmë në një shoqëri tekno-feudale ku duhet t’i kërkojmë bankës sonë dhe indirekt qeverisë sonë, leje për të paguar. Pagesat tona digjitale mund të ndalohen në mënyrë qendrore nga kompanitë e kartave të kreditit, bankat, burokratët dhe ndërmjetës të tjerë të papërgjegjshëm e të panjohur

 

Nga Yanis VAROUFAKIS

Kur First Republic Bank dështoi, Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave ia shiti me çmim të ulët asetet JPMorgan Chaset. Kjo shkeli rregullin kardinal të FDIC-së se asnjë bankë që zotëron më shumë se 10 për qind të depozitave të siguruara në SHBA nuk duhet të lejohet të zgjerohet më tej duke thithur një bankë tjetër amerikane. Por, për shkak se duke kursyer taksapaguesit, kostoja e një ndihme tjetër bankare pati përparësi me autoritetet amerikane që lejuan – në të vërtetë ndihmuan – bankën më të madhe të Amerikës, tashmë një institucion shumë i madh për të falimentuar (Too Big To Fail – TBTF), të rritet edhe më shumë.

Advertisements

Në një shfaqje të rrallë dypartiake, demokratët dhe republikanët njësoj duartrokitën veprimet e FDIC-së, duke u gëzuar që JPMorgan kishte ndërhyrë me një plan “sektori privat” për ta shmangur ngarkimin e taksapaguesve. Fatkeqësisht, e vërteta ishte më pak heroike: Jamie Dimon, shefi i kudondodhur i JPMorgan Chase, negocioi një linjë kredie prej 50 miliardë dollarësh dhe një marrëveshje për ndarjen e humbjeve me FDIC-në që do të rezultojë në një humbje prej 13 miliardë dollarësh për taksapaguesit amerikanë. Me pak fjalë, rezoluta për bankën First Republic i ngarkoi amerikanët si me një faturë të rëndë tatimore, ashtu edhe me rreziqet më të mëdha sistematike të nënkuptuara në një bankë më të madhe TBTF.

First Republic ishte e vogël, por fati i saj është një pararojë e gjërave më të mëdha. Për shkak të rritjes së çmimeve dhe (në një masë më të vogël) pagave, borxhi publik i SHBA-së si pjesë e të ardhurave kombëtare u tkurr. Por me rritjen e normave të interesit nga Rezerva Federale për të ndalur inflacionin, ra vlera e bonove të thesarit të vendosura në librat e bankave. Dhe duke qenë se shumica e aktiveve të sigurta të mbajtura nga bankat janë bono thesari, pasuan falimentime si ato të Silicon Valley Bank, Signature Bank dhe First Republic.

Kjo dinamikë nuk ka gjasa të përfundojë së shpejti. Më shumë banka do të dështojnë, gjë që do të ndihmojë bankat TBTF të paraqesin kërcënime edhe më të mëdha sistematike për shoqërinë. Përveç mashtrimit të publikut se taksat e tyre po kursehen, autoritetet po krijojnë terrenin për një krizë të ardhshme bankare, e cila do të detyrojë një publik të acaruar të paguajë edhe më shumë. Ekziston një alternativë për thithjen e financuar nga taksat e bankave të vogla si First Republic nga megabankat si JPMorgan. Dhe kjo nuk do të zhvendoste koston e mbështetjes së depozitave të pasiguruara tek tatimpaguesi: llogaritë e depozitave të Rezervës Federale ose, në të njëjtën mënyrë, nxjerrja graduale e një dollari digjital të emetuar nga ajo.

Merrni parasysh se si do të kishte funksionuar një monedhë digjitale e bankës qendrore amerikane, (CBDC), në rastin e First Republic. Në vend që FDIC-ja të garantojë depozitat e bankës me paratë e taksapaguesve, Rezerva Federale krijon llogari digjitale (ose kuleta) për depozituesit e First Republic dhe ua krediton bilancin e tyre. Depozituesit mund t’i mbajnë paratë në llogarinë e tyre të re të Rezervës, duke bërë pagesa prej saj me përdorimin e një emri përdoruesi dhe PIN-i të ofruar nga Rezerva, ose të transferojnë gjendjen në çdo llogari tjetër bankare.

Teksa janë në llogarinë e tyre në Rezervën Federale, depozitat e tyre janë de facto të garantuara nga Rezerva Federale pa pasur nevojë të ngarkojnë taksapaguesit apo të vendosin tarifa për bankat e tjera. Nëse kjo krijon shqetësime se, duke rritur ofertën monetare, rritja e lidhur në bilancin e saj do të jetë inflacioniste, mund të sterilizojë paranë e re duke e shitur një vlerë ekuivalente të disa prej aktiveve të mëdha (të tilla si hipotekat dhe obligacionet) që tashmë zotëron. Në fund të fundit, taksapaguesit janë plotësisht të mbrojtur, gjersa megabankat, si JPMorgan, nuk lejohen të rriten edhe më shumë. Në fakt, Wall Street më në fund përballet me konkurrencë të mirëpritur nga llogaritë e Rezervës, duke i detyruar ata të rrisin lojën e tyre.

Po i imagjinoj kundërshtarët e indinjuar të CBDC-ve që nxitojnë në tastierat e tyre për të më denoncuar mua për ndihmën e përpjekjeve të liga të Big Brotherit për të fituar kontrollin mbi çdo transaksion të qytetarëve. Por ata po synojnë vendin e gabuar. Paratë digjitale janë tashmë këtu, duke zhdukur gjithnjë e më shumë pagesat në para. Në fund të fundit, IRS-ja, FBI-ja dhe madje edhe policia lokale kanë qasje të menjëhershëm në pagesat tona. Justin Trudeau, kryeministri kanadez, nuk kishte nevojë për një CBDC për të ngrirë llogaritë bankare të kamionxhinjve protestues kundër vaksinimit. Bankat dhe Big Techu po ndërpresin rregullisht, ose refuzojnë të bëjnë tregti me këdo, pikëpamjet e të cilit konsiderohen të papërshtatshme.

Me fjalë të tjera, ne jetojmë tashmë në një shoqëri tekno-feudale ku duhet t’i kërkojmë bankës sonë dhe indirekt qeverisë sonë, leje për të paguar. Pagesat tona digjitale mund të ndalohen në mënyrë qendrore nga kompanitë e kartave të kreditit, bankat, burokratët dhe ndërmjetës të tjerë të papërgjegjshëm e të errët.

Ndoshta në mënyrë kundërintuitive, CBDC-të mund të përmirësojnë privatësinë e qytetarëve në lidhje me status quo-në dhe të na mbrojnë nga pushteti jashtëzakonisht i centralizuar. Kontrollet dhe balancat mund të futen bazuar në dy sisteme të ndara dhe të izoluara të menaxhimit të të dhënave. Sistemi që menaxhon llogaritë e Rezervës Federale mund të bëhet plotësisht anonim (ashtu si llogaritë kripto janë anonime dhe identifikohen nga një varg i gjatë numrash) teksa një sistem i veçantë i mbikëqyrur nga autoritetet përkatëse mund të kontrollojë për aktivitete të paligjshme si evazioni fiskal dhe pastrimi i parave. Kështu, një prezantim i duhur dhe i kontrolluar në mënyrë demokratike CBDC mund të sjellë përfitimet e kombinuara të forcimit të mbledhjes së taksave, luftimit të deflacionit dhe rritjes së mbrojtjes kundër Big Brotherit.

Pra, pse kaq shumë helm kundër CBDC-ve nga ata që nuk shqetësohen nga mbikëqyrja dhe kontrolli i ushtruar tashmë mbi ne nga paratë digjitale të kontrolluara nga Wall Street? Kush ka vërtet frikë nga CBDC-të?

Njëherë e një kohë, lakmia e kompanive të duhanit kanalizohej përmes zemërimit libertarian mbi kufizimin e lirisë së duhanpirësve për të zgjedhur kancerin. Këtë herë, zemërimi po u shërben interesave të bankierëve të panikuar nga perspektiva e llogarive të Rezervës. Dimon dhe mjeshtër të tjerë të universit TBTF kanë të drejtë të tremben, sepse një CBDC e Rezervës Federale do të kërcënonte ndërtimin e perandorisë së tyre. Dhe bankierët në mbarë botën kanë të drejtë të frikësohen se shumë nga shërbimet e tyre fitimprurëse nuk do të kërkohen më. Me këto shërbime – mbajtja e depozitave, përpunimi i pagesave, e kështu me radhë – “të shpërndara”, ata papritmas nuk do të ishin në gjendje t’i mbanin peng shoqëritë.

(Autori, ish-ministër i Financave i Greqisë, është lider i partisë MeRA25 dhe profesor i ekonomisë në Universitetin e Athinës)