Kriza e shëndetit mendor në Evropë: Cili vend përdor më shumë ilaçe kundër depresionit?

Konsumi global i barnave kundër depresionit (AD) është rritur në mënyrë dramatike në dy dekadat e fundit, me evropianët si konsumatorët më të mëdhenj.

Cilat vende kanë konsumin më të lartë të antidepresantëve?

Duke parë ndryshimet në dekadën e fundit, ka të dhëna për 24 vende evropiane.

Advertisements

Në vitin 2020, konsumi i produkteve farmaceutike AD për 1000 njerëz në ditë varionte nga 20 në Letoni deri në 153 në Islandë. Pasohet nga Portugalia (131 DDD), MB (108 DDD në 2017), Suedia (105 DDD) dhe Spanja (87 DDD).

Tre vendet më të mëdha për nga popullsia, përkatësisht Turqia (49 DDD), Franca (55 DDD) dhe Gjermania (62 DDD) të gjitha shënuan përdorim nën mesataren.

A ka ndonjë lidhje midis lumturisë dhe përdorimit të antidepresantëve?

Përgjigja e shkurtër është jo. Të dhënat për vendet evropiane nuk sugjerojnë se sa më të lumtur janë njerëzit, aq më pak konsumojnë ilacet kundër depresionit.

Islanda, e cila ishte vendi i dytë më i lumtur në botë në vitin 2020 sipas Raportit Botëror të Lumturisë, ka konsumin më të lartë të antidepresantëve në Evropë.

Suedia, e cila u rendit e gjashta në Raportin e Lumturisë, ka përdorimin e katërt më të lartë të antidepresantëve me 105 DDD.

Finlandezët, të cilët ishin kombi më i lumtur sipas raportit, përdorën 82 antidepresivë DDD, të cilat e vendosën Finlandën në vendin e shtatë nga 24 vende.

Letonia e cila ka konsumin më të ulët me 20 doza ditore renditet e 34-ta në Raportin Botëror të Lumturisë. Hungaria e cila pason Letoninë me 30 DDD ishte në vendin e 43-të në listën e lumturisë.