Koronavirusi godet NATO-n – Kufizohen aktivitetet dhe personeli

25

Pas zbulimit të COVID-19 midis personelit dhe ushtrisë së NATO-s, disa misione të aleancës u shtynë ose anuluan për shkak se virusi ndikoi gjithashtu në aktivitetet e NATO-s, aleancës kryesore ushtarake të botës perëndimore.

Gjithse janë konfirmur 5 persona të infektuar me covid të cilët janë pjesë e NATO-s edhe pse numri mund të jetë më i lartë.

Numri i punonjësve dhe takimeve është zvogëluar në selinë e NATO-s; udhëtimet e biznesit janë praktikisht të ndaluara. Nga ana tjetër, pritjet e vizitorëve të huaj u anuluan në seli, mbledhja e ministrave të punëve të jashtme të vendeve anëtare të aleancës, e cila mbahet dy herë në vit, së pari u transferua në mjedisin virtual.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha se me përhapjen e virusit, përparësia e organizatës është të sigurojë shëndetin dhe sigurinë e personelit dhe ushtrisë.

Sipas Stoltenberg, operacionet dhe misionet e aleancës nuk janë prekur ende seriozisht nga COVID-19, dhe nuk mund të flitet për një ndërprerje të plotë të veprimtarive të një organizate të tillë si NATO.

Sidoqoftë, me përhapjen në rritje të infeksionit, disa misione ushtarake që synojnë ruajtjen e një niveli të lartë të gatishmërisë së NATO-s dhe rritjen e potencialit ushtarak të aleancës, u anuluan, u planifikuan ose u kufizuan nga një numër më i vogël i pjesëmarrësve.

Përfaqësuesi i NATO-s gjithashtu tha se forcat e sigurisë vazhdojnë të mbështesin iniciativat civile në fushën e logjistikës dhe planifikimit, aleanca po ndihmon në transportimin e pajisjeve mjekësore. (ordonews)