Kompjuteri që tregon kur foshnja është e uritur ose ka dhimbje

2

Një program kompjuterik, i mundësuar nga inteligjenca artificiale, është i aftë të identifikojë dhe të dallojë qarjet e foshnjave për t’u treguar prindërve se çfarë duan fëmijët e tyre.

Sistemi, i zhvilluar nga hulumtuesit nga IEEE dhe Shoqata Kineze e Automatizmit, mund të zbulojë nëse qarja është për shkak të urisë, lodhjes, sëmundjes ose dhimbjes, transmeton KosovaPress. Ndërsa qarja e secilit fëmijë është unike, ata ndajnë disa tipare të përbashkëta kur rezultojnë nga të njëjtat arsye.

Ekipi përdori një algoritëm të bazuar në njohjen automatike të të folurit për të zbuluar dhe njohur tiparet e klithmat e foshnjave. Një metodë e re e inteligjencës artificiale është e aftë të identifikojë dhe dallojë midis qarjes së foshnjave për të treguar atë që ato dëshirojnë, ose edhe nëse janë në dhimbje.

Sistemi mund të zbulojë nëse qarja është për shkak të urisë, lodhjes ose sëmundjes. Këto sinjale zanore identifikohen duke përdorur ‘sensing compressed’, një proces që rindërton një tingull të bazuar në të dhëna të rralla, veçanërisht të dobishme për mjedise të zhurmshme.

Arsyet më të zakonshme të qarjes së foshnjave janë: uria, lodhja, gazrat, një pelenë e ndotur ose e lagët, kur duan një përqafim, kur ndjejnë shumë nxehtësi ose shumë të ftohtë, frustrimi dhe simulimi i tepërt.

Studiuesit krijuan një algoritëm të njohjes së gjuhës që mund të dallojë kuptimet e sinjaleve normale dhe anormale të zërit në një mjedis të zhurmshëm. Algoritmi mbledh sinjalet e qarjes individuale dhe pastaj ruan  informacionin.

Kjo do të thotë se mund të përdoret në një kuptim më të gjerë në skenarët praktikë, si një mënyrë për të njohur dhe klasifikuar karakteristikat e ndryshme të qarqeve dhe për të kuptuar më mirë pse bebet qajnë dhe sa urgjente janë të qarat e tyre.

Ekipi shpreson se gjetjet mund të jenë të zbatueshme për rrethanat e tjera të kujdesit mjekësor në të cilin vendimmarrja mbështetet në përvojën. Hulumtimi u botua në revistën Automatica Sinica (JAS).

Comments are closed.