Kjo i pret ata që nuk duan të vaksinohen!

Si rezultat i pikëpamjeve të ndryshme, një debat mund të fillojë të shfaqet në 2021. A duhet të vendosen ndonjë kufizim për njerëzit që vendosin të mos vaksinohen duke pasur parasysh se mund të kapin dhe përhapin virusin? Është një temë e ndërlikuar, por qeveritë tashmë po shikojnë futjen e sistemeve që do t’u mundësojnë autoriteteve, dhe ndoshta bizneseve, të tregojnë nëse një person ka bërë një vaksinë Covid apo jo

Një stuhi e përsosur po shpërthen ndërsa vaksinat Covid-19 fillojnë të përhapen më gjerësisht në vendet rreth botës. Ndërsa shumë njerëz mezi presin të mbrohen nga virusi, disa janë të bindur se nuk do të marrin vaksinën, duke lënë popullatat të ndara në ato që janë vaksinuar dhe ato që nuk janë bërë. Në Mbretërinë e Bashkuar, një në pesë persona thotë se nuk ka gjasa të marrë vaksinën, sipas hulumtimit të YouGov botuar në nëntor, duke përmendur një larmi arsyesh të ndryshme.

Si rezultat i pikëpamjeve të ndryshme, një debat mund të fillojë të shfaqet në 2021. A duhet të vendosen ndonjë kufizim për njerëzit që vendosin të mos vaksinohen duke pasur parasysh se mund të kapin dhe përhapin virusin? Është një temë e ndërlikuar, por qeveritë tashmë po shikojnë futjen e sistemeve që do t’u mundësojnë autoriteteve, dhe ndoshta bizneseve, të tregojnë nëse një person ka bërë një vaksinë Covid apo jo. Kina ka nisur një aplikacion të kodit shëndetësor që tregon nëse një person është pa simptoma për të kontrolluar në një hotel apo për të përdorur metronë. Në Kili, qytetarëve që janë rikuperuar nga koronavirusi u janë lëshuar certifikata “pa virus”.

Advertisements

Më 28 dhjetor, ministri i Shëndetësisë i Spanjës, Salvador Illa tha se vendi do të krijojë një regjistër për të treguar se kush ka refuzuar të vaksinohet dhe se baza e të dhënave mund të ndahet në të gjithë Evropën.

IMPLIKIMET ETIKE

Isra Black, një lektor në drejtësi në Universitetin e York-ut dhe Lisa Forsberg, një bashkëpunëtore postdoktorale në Universitetin e Oksfordit që hulumton etikën mjekësore, i thanë CNBC se “nuk është e lehtë të thuash nëse do të ishte etikisht e lejueshme për një shtet për të vendosur kufizime ”për njerëzit që refuzojnë një dozë. Akademikët thanë në një deklaratë të përbashkët përmes postës elektronike se përgjigja do të varet nga faktorë si furnizimi i vaksinave, niveli i vaksinimit në popullatë, natyra e kufizimeve në refuzuesit e vaksinave dhe mënyra se si kufizimet janë operacionalizuar.

“Ne mund të mendojmë se ka arsye të forta, megjithëse jo domosdoshmërisht vendimtare, në favor të disa kufizimeve në rifitimin e lirive para-pandemike për individët që refuzojnë vaksinimin për Covid-19, për shembull, për lirinë e tyre për t’u mbledhur”, thanë Black dhe Forsberg . “Ekziston mundësia që individët e pavaksinuar të kontraktojnë një rast serioz të koronavirusit, i cili ne e konsiderojmë si të keqe për ta, por gjithashtu mund të ndikojë negativisht te të tjerët, për shembull, nëse burimet shëndetësore duhet të largohen nga kujdesi jo-Covid”. Dyshja shtoi se mund të jetë e justifikueshme për shtetin të kufizojë refuzuesit e vaksinave nëse rezulton se vaksinat zvogëlojnë transmetimin e radhës.

Ata gjithashtu theksuan se lejimi i individëve të pavaksinuar të qarkullojnë lirshëm mund të shoqërohet me zhvillimin dhe përhapjen e mutacioneve të virusit, disa prej të cilave mund të bëhen rezistente ndaj vaksinave.

PASAPORTAT E VAKSINAVE

Në dhjetor doli që Los Angeles County ka në plan të lejojë marrësit e vaksinave Covid të ruajnë provën e imunizimit në Portofolin Apple në iPhone e tyre, i cili gjithashtu mund të ruajë bileta dhe karta bordi në formë digjitale. Zyrtarët thonë se së pari do të përdoret për të kujtuar njerëzit që të marrin vaksinën e tyre të dytë, por përfundimisht mund të përdoret për të fituar akses në vendet e koncertit ose fluturimet e linjave ajrore.

“Ideja e certifikatave të imunitetit nuk është e re”, i tha CNBC Kevin Trilli, zyrtari kryesor i produktit në fillestarin e verifikimit të identitetit Onfido. “Për shembull, fëmijët që marrin vaksina për fruth, poliomielit dhe sëmundje të tjera shpesh duhet të tregojnë certifikatën e imunitetit për t’u regjistruar në një shkollë të re. Pasaportat shëndetësore mund të jenë një mënyrë për të ndihmuar rihapjen e ekonomisë dhe për të menaxhuar normalitetin e ri me një qasje të parë të privatësisë”. Trilli shtoi: “Ekziston një oreks në rritje për përdorimin e pasaportave/certifikatave shëndetësore brenda industrisë së udhëtimit për të përmirësuar sigurinë e stafit dhe klientëve të tyre, si dhe për të ngulitur nivele më të mëdha besimi për të ndihmuar në rivitalizimin e industrisë së turizmit”.

Në maj, John Holland-Kaye, CEO i aeroportit më të ngarkuar të Mbretërisë së Bashkuar Heathrow, mbështeti prezantimin e certifikatave shëndetësore për të ndihmuar vendin të dilte nga kufizimet më të rrepta të udhëtimit në vend në atë kohë. Diku tjetër, CEO i Delta Air Lines, Ed Bastian, tha në prill se pasaportat e imunitetit mund të përdoren për të ndihmuar fluturuesit të ndjehen më të sigurt në sigurinë e tyre personale gjatë udhëtimit. Një zëdhënës për Ryanair tha se “vaksinimi nuk do të jetë një kërkesë kur fluturon me Ryanair” kur CNBC pyeti nëse do të parandalonte ndonjëherë njerëzit e pavaksinuar të fluturonin në avionët e saj. British Airways, Qantas dhe easyJet nuk iu përgjigjën kërkesës së CNBC për koment.