Kjo është pajisja që fshin kujtimet e padëshiruara (VIDEO)

12

Çfarë nëse ju mund të ndryshoni kujtime të pakëndshme në mënyrë që ato të mos jenë tronditëse? Ose të krijoni kujtime krejtësisht të reja të ngjarjeve që kurrë nuk kanë ndodhur. Kjo tingëllon si fantshkencë, por sipas një dokumentar të ri që u shfaq në SHBA këtë javë, shkencëtarët kanë zbuluar se si të bëjë jo vetëm atë, por dhe më shumë, transmeton gazetametro.net “Hakerët e memories” nga dokumentar NOVA, po shikojnë mundësit e rishikimit në kërkim të avantazhit në natyrën e kujtesës, dhe se si ajo mund të manipulohen për të mirën e njerëzimit. “Për pjesën më të madhe të historisë njerëzore, kujtesa është parë si një magnetofon që me besnikëri regjistron informacione dhe i përsërit në mënyrë të prekshme”, thonë krijuesit e filmit. “Por tani, studiuesit po zbulojnë se kujtesa është shumë më e manipulueshme, gjithmonë duke u shkruar dhe rishkruar, jo vetëm nga ne, por nga të tjerët. Ne jemi duke zbuluar aparate të sakta që mund të shpjegojnë dhe madje edhe kontrollojnë kujtimet tona.” Në mesin e pjesëtarëve të dokumentarit është edhe Jake Hausler, një djalë 12-vjeçar nga St. Louis i cili mund të mbajë mend në detaje çdo gjë që ai ka përjetuar që nga mosha 8 vjeçare. Jake është personi më i ri që ndonjëherë është diagnostikuar më kujtesë shumë të lartë autobiografike, e cila e bën të vështirë për të që të bëjnë dallimin në mes të ngjarjeve të parëndësishme dhe të rëndësishme nga e kaluara e tij. “Harresa është ndoshta një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëjë truri”, thotë André Fenton, një shkencëtarë i shquar i sistemit nervor përfshi trurin, është duke punuar në një teknikë për të fshirë kujtimet e dhimbshme. “Ne e kuptojmë vetëm majën e ajsbergut, kur është fjala për të kujtesën njerëzore”, tha ai. Për më shumë ju ftojmë të shikoni videon në vijim:

Comments are closed.