Kalin: Turqia nuk e mbyll derën e NATO-s për Finlandën dhe Suedinë

Këshilltari i Ministrit të Jashtëm turk, Ibrahim Kalin tha se Ankaraja “nuk po mbyll derën” për anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO.

“Turqia nuk ia ka mbyllur derën Suedisë dhe Finlandës për t’u anëtarësuar në NATO, por dëshiron të negociojë me ato vende nordike dhe të shkatërrojë aktivitetet terroriste, veçanërisht në Stokholm”, tha Kalin.

Ai shtoi se kjo është një çështje e rëndësishme për sigurinë e Turqisë.

Advertisements

Presidenti turk Rexhep Taip Erdogan tha dje se po i ndjek nga afër zhvillimet në lidhje me anëtarësimin e mundshëm të Finlandës dhe Suedisë në NATO, por se nuk ka asnjë opinion pozitiv për këtë.

“Nuk kemi opinion pozitiv. Vendet skandinave janë si një shtëpi pritëse për organizatat terroriste”, tha Erdogan.

Megjithëse Turqia normalisht mban marrëdhënie të mira me Finlandën, ajo ka pasur disa mosmarrëveshje me Suedinë për mbështetjen e vendit skandinav për degën kurde të Partisë së Punëtorëve Kurdë dhe kundërshtimin e saj ndaj operacioneve ndërkufitare turke kundër grupit terrorist në Sirinë veriore.

Turqia ka mbështetur tradicionalisht politikën e dyerve të hapura të NATO-s për zgjerim të mëtejshëm. Megjithatë, Ankaraja ka mbajtur një pozicion neutral në krizën e Ukrainës dhe ka marrë rolin e ndërmjetësit, duke ruajtur kanalet e komunikimit me dy palët ndërluftuese.

Që nga fillimi i konfliktit, Ankaraja ka ofruar të ndërmjetësojë mes dy palëve dhe të presë bisedimet e paqes, duke theksuar mbështetjen e saj për integritetin territorial dhe sovranitetin e Ukrainës.