Jetesë e lirë, WiFi i shkëlqyer dhe një mjedis i sigurt: “Nomadët digjitalë” vërshojnë në Gjeorgji

26

Gjeorgjia është një vend që është bërë jashtëzakonisht i popullarizuar vitet e fundit si një destinacion turistik por tani po sheh një fluks të huajsh që vërshojnë nga të gjitha anët e botës për të punuar në distancë. Kuzhina e shijshme lokale, kultura dhe bukuria skenike nuk shpjegojnë interesin e “nomadëve digjitalë” për këtë komb me më pak se katër milion njerëz, të vendosur në mes të Detit të Zi dhe Maleve të Kaukazit. “Jeta është shumë më e lirë këtu, aksesi në internet është shumë i mirë dhe siguria është më e mirë se në shumicën e vendeve në botë”, thotë Candy Treft, 51 vjeç, një ish-mjek nga SHBA. Duke arritur në Gjeorgji në vitin 2019, Candy tashmë me përvojë ka hapur një hapësirë ​​të përbashkët zyre në një shtëpi në qytetin e vjetër Tbilisi, kryeqyteti i Gjeorgjisë.

Gjeorgjia tashmë është shfaqur si një destinacion turistik duke zhvilluar projektet të mëdha të infrastrukturës dhe rinovimin e disa qendrave të qytetit, të tilla si qyteti bregdetar i Batumi dhe Mestia, në rrëzë të maleve. Në vitin 2019, rreth nëntë milionë turistë vizituan vendin, më shumë se dyfishi i madhësisë së popullsisë gjeorgjiane. Sidoqoftë, pandemia COVID-19 i dha një goditje të madhe këtij sektori, i cili përbënte 5 për qind të PBB-së së Gjeorgjisë. Në vitin 2020, ekonomia u tkurr me 6 për qind dhe humbi mbi 100.000 punë, sipas shifrave zyrtare.

Me shpresën e kompensimit të këtyre humbjeve, qeveria gjeorgjiane nisi një program verën e kaluar për të tërhequr punëtorë të pasur në distancë duke i siguruar udhëtimin pavarësisht kufizimeve anti-COVID-19. “Ky program synon të tërheqë vizitorë me të ardhura të larta në një situatë ku një fluks masiv turistësh është i pamundur”, i tha AFP, Tea Tchantchibadze, zëdhënësi i Administratës Kombëtare të Turizmit. Jetoni dhe punoni në Gjeorgji për një vit. Skema lejon shtetasit nga 95 vende që mund të provojnë të ardhura mujore prej më shumë se 2000 dollarë (1670€) të vijnë dhe të jetojnë dhe të punojnë në Gjeorgji për një vit. Ata gjithashtu duhet të kenë rezultuar negativë ose të jenë vaksinuar. Rreth 2300 njerëz kanë aplikuar për programin dhe më shumë se 800 tashmë kanë mbërritur në vend.