Një nutricien nga India Mugdha Pradhan, ka ndarë një listë me 5 ushqimet kryesore të pasura me lëndë ushqyese që mund të përfshini në dietën tuaj të përditshme për të siguruar shëndet maksimal edhe pasi të keni kaluar të 50-at
Ushqimi juaj është një dikues i madh kur bëhet fjalë për mënyrën e plakjes. Nëse dëshironi të plakeni bukur dhe shumë ngadalë ajo që hani ka një rëndësi shumë të madhe. Trupat tanë janë të përbërë nga ushqimi që hamë, tretim dhe thithim, që do të thotë se pjesa më e madhe e asaj që hani duhet të plotësojë, përtërijë dhe fuqizojë trupin. Një nutricien nga India Mugdha Pradhan, ka ndarë një listë me 5 ushqimet kryesore të pasura me lëndë ushqyese që mund të përfshini në dietën tuaj të përditshme për të siguruar shëndet maksimal edhe pasi të keni kaluar të 50-at.
SUPË KOCKASH
Përfitimet e pirjes së supës së kockave në baza ditore mund t’i atribuohen kryesisht përzierjes së pasur të lëndëve ushqyese si Kolagjeni, Glicina, Xhelatina, Proline, Glutamine dhe Arginina që përmban. Kolagjeni ndihmon në mbajtjen e lëkurës të shëndetshme pasi siguron integritet strukturor dhe gjithashtu ndihmon në forcimin e kockave. Xhelatina ndihmon kockat tuaja të punojnë pa probleme, pa fërkime. Gjithashtu ndihmon nyjet tuaja të mbingarkuara të funksionojnë në mënyrë optimale pasi siguron blloqe ndërtimi që janë të nevojshme për të formuar dhe mbajtur kocka të forta dhe densitet mineral kockor. Glutamina luan një rol vendimtar në ndërtimin e muskujve dhe ruajtjen e mirë të zorrëve dhe shëndetit imunitar, shëndetin e mëlçisë, shëndetin e trurit dhe përmirësimin e procesit tuaj të detoksifikimit. Gjithashtu posedon një aftësi magjike për të shëruar zorrën. Glicina në supën e kockave vepron si një antidepresant dhe ndihmon në përmirësimin e humorit tuaj. Supa e kockave gjithashtu mbështet gjumin e shëndetshëm. Ju lehtë mund të bëni supë kockash në shtëpi me këmbë pule, deleje ose kocka peshku.
VEZË
Një nga format më të lira dhe më të lehta të proteinave shtazore, ato shpesh konsiderohen si superushqimi origjinal. Përveç proteinave, vezët janë të mbushura me ushqyes thelbësorë që i bëjnë ata një zgjedhje numër një për atletët+. Ndërsa e bardha e vezës mban rreth 60% të proteinave shtazore të klasës së lartë, e verdha e vezës është e ngarkuar me pjesën tjetër të ushqyesve thelbësorë si yndyrna të shëndetshme, vitamina, minerale dhe antioksidantë. Ndërsa shumica e njerëzve kanë frikë nga vezët për shkak të yndyrës, nuk ka dokumente përfundimtare kërkimore që vërtetojnë se yndyra dhe kolesteroli nga vezët mund të ndikojnë negativisht në shëndetin. Ka disa njerëz që kanë konsumuar deri në 30 vezë në ditë pa ndonjë pasojë shëndetësore. Vezët janë aq të gjithanshme, sa mund të hahen për mëngjes, drekë, darkë dhe madje edhe si ushqime kur jeni të uritur.
MËLÇIA
Është një nga ushqimet më të pasura me lëndë ushqyese të njohura për njeriun dhe përmban densitetin më të lartë të vitaminës A në krahasim me të gjitha ushqimet e tjera. Mëlçia dhe të brendshmet e tjera të kafshëve përmbajnë një sasi të lartë të folatit, hekurit, vitaminës B, vitaminës A dhe bakrit. Një racion i vetëm i mëlçisë është mjaft i pasur për të përmbushur kërkesat e përditshme ushqyese të dikujt dhe për të frenuar kërcënimin e mangësive ushqyese. Konsumimi i mëlçisë është i dobishëm në parandalimin e problemeve të lidhura me plakjen, siç janë sëmundjet e syve, inflamacioni, sëmundja e Alzheimerit, artriti, etj. Është gjithashtu e mbushur me minerale të tilla si acidi folik, hekuri, zinku, seleni, etj. Është e dobishme për përmirësimin e shëndetit të zemrës dhe rritjen e niveleve të hemoglobinës në gjak.
MISH DELE, PULE DHE PRODHIME DETI
Të gjithë e dinë që proteinat dietike janë blloqet ndërtuese të trupit tonë. Hulumtimet kanë vërtetuar se proteina shtazore arrin faktorin më të lartë të biodisponibilitetit, shumë përpara proteinave bimore. Kjo do të thotë që proteinat shtazore janë forma më e lehtë e tretshme e proteinave për njerëzit. Gjithashtu nuk ka nevojë të kesh frikë nga yndyra nga mishi i kuq, acidi stearik në mishin e kuq mund të të ndihmojë të humbësh peshë pasi sinjalizon trupin të djegë më shumë yndyrë. Mishi i pulës është i pasur me vitaminë K2 dhe lëkura e pulës përmban kolagjen i cili është i mirë për trupin. Ushqimet e detit me merkur të ulët si pomfret, karkalecat nuk janë vetëm një burim i mirë i proteinave, por edhe acide yndyrore omega-3 të cilat janë anti-inflamatore në natyrë. Nëse dëshironi që trupi juaj të riparohet dhe shërohet në baza ditore, atëherë përfshirja e proteinave shtazore në dietën tuaj çdo ditë është një domosdoshmëri.
FRUTAT ORGANIKE TË STINËS
Frutat janë zakonisht pjesët më pak toksike të një bime. Përfshirja e frutave të stinës në dietën tonë të përditshme shtrin një numër përfitimesh shëndetësore për trupin. Ato janë një burim i madh i vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve të ndryshëm. Frutat janë një opsion i përsosur i një ëmbëlsire. Nëse keni frikë nga frutat për shkak të sheqerit në to, nuk është nevoja. Fruktoza në fruta nuk është e njëjtë me fruktozën e dëmshme që gjendet në ushqimet e përpunuara. Paralajmërimi i vetëm është se nëse keni diabet të rëndë dhe rezistencë ndaj insulinës, atëherë frutat mund të shkaktojnë përgjigje të larta të sheqerit në gjak.