Irani nis pasurimin e uraniumit deri në 60 për qind pastërti

11

Irani ka filluar procesin e pasurimit të uraniumit në pastërtinë 60 për qind në uzinën bërthamore të Natanz, tha të shtunën Agjencia e Energjisë Atomike e Kombeve të Bashkuara, duke konfirmuar deklaratat e mëparshme nga zyrtarët iranianë.

Duke qenë se lëvizja është një hap i madh drejt prodhimit të uraniumit për armët bërthamore, ajo ka komplikuar shumë bisedimet në lidhje me ringjalljen e marrëveshjes bërthamore të Iranit me fuqitë e mëdha.

Irani kishte arritur më parë pastërtinë e uraniumit prej 20 përqind, e cila tashmë ishte shkelje e marrëveshjes, e cila thotë se pastërtia e uraniumit mund të jetë vetëm deri në 3.67 përqind.

Nga Irani, pastërtia e uraniumit u rrit në 60 për qind në përgjigje të një shpërthimi që dëmtoi pajisjet e pasurimit të uraniumit në një fabrikë më të madhe, nëntokësore në Natanz. Teherani ka akuzuar Izraelin dhe e ka quajtur “person të kërkuar” në lidhje me shpërthimin.

“Agjencia konfirmoi sot se Irani ka filluar prodhimin e uraniumit UF6 me një pastërti deri në 60 përqind në uzinën mbi pasurimin e karburantit Natanz (PFEP),” tha në një deklaratë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA).

UF6 është heksafluorid uraniumi, një formë në të cilën uraniumi futet në centrifuga për pasurim.

Raporti konfidencial i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) për vendet anëtare, i cili gjithashtu arriti në Reuters, ishte disi më i detajuar.

“Niveli i pasurimit të UF6 të prodhuar në PFEP ishte 55.3 përqind e U-235. Agjencia mori një mostër të UF6 të prodhuar për analiza për të verifikuar nivelin e pasurimit të pavarur nga Irani, dhe rezultatet do të shpallen në kohën e duhur,” thuhet në raport.