Inteligjenca artificiale, demokracia dhe rendi botëror

Angazhimi me Indinë është prioritet si për SHBA-në ashtu edhe për Bashkimin Evropian, siç dëshmohet nga Iniciativa e fundit SHBA-Indi për Teknologjinë Kritike dhe në Zhvillim (iCET) dhe Këshilli i Tregtisë dhe Teknologjisë BE-Indi, të cilët u mblodhën në Bruksel këtë muaj. Por sigurimi që këto përpjekje të kenë sukses do të kërkojë një përshtatje të arsyeshme të konteksteve dhe interesave kulturore dhe ekonomike

 

Nga Manuel MUÑIZ

Historianët e ardhshëm mund ta shënojnë gjysmën e dytë të marsit 2023 si momentin kur filloi vërtet epoka e inteligjencës artificiale. Në hapësirën prej vetëm dy javësh, bota dëshmoi lansimin e GPT-4, Bard, Claude, Midjourney V5, Security Copilot dhe shumë mjete të tjera të Inteligjencës Artificiale (AI), që kanë tejkaluar pothuajse pritshmëritë e të gjithëve. Sofistikimi i dukshëm i këtyre modeleve të reja të AI-së ka mposhtur parashikimet e shumicës së ekspertëve për një dekadë.

Advertisements

Për shekuj me radhë inovacionet e reja – nga shpikja e shtypshkronjës dhe motori me avull e deri te rritja e udhëtimeve ajrore dhe internetit – kanë nxitur zhvillimin ekonomik, kanë zgjeruar qasjen në informacion dhe kanë përmirësuar shumë kujdesin shëndetësor dhe shërbime të tjera thelbësore. Por zhvillime të tilla transformuese kanë pasur gjithashtu implikime negative dhe vendosja e shpejtë e mjeteve të AI-së nuk do të jetë ndryshe.

Inteligjenca artificiale mund të kryejë detyra që individët urrejnë t’i bëjnë. Gjithashtu mund të ofrojë arsim dhe kujdes shëndetësor për miliona njerëz që janë lënë pas dore sipas kornizave ekzistuese. Dhe mund të përmirësojë shumë kërkimin dhe zhvillimin, duke sjellë potencialisht epokën e re të artë të inovacionit. Por, gjithashtu mund të shtojë prodhimin dhe shpërndarjen e lajmeve të rreme; zhvendosje të punës njerëzore në shkallë të madhe; dhe krijimi i mjeteve të rrezikshme, përçarëse që janë potencialisht armiqësore për vetë ekzistencën tonë.

Në mënyrë të veçantë shumë besojnë se ardhja e inteligjencës së përgjithshme artificiale (AGI) – një AI që mund të mësojë veten të kryejë çdo detyrë njohëse që njerëzit mund të bëjnë – do të përbëjë kërcënim ekzistencial për njerëzimin. Një AGI i projektuar pa kujdes (ose një i drejtuar nga procese të panjohura të “kutisë së zezë”) mund të kryejë detyrat në mënyra që komprometojnë elementët themelorë të njerëzimit tonë. Pas kësaj, ajo që do të thotë të jesh njeri mund të ndërmjetësohet nga AGI.

Është e qartë se AI dhe teknologji të tjera në zhvillim kërkojnë qeverisje më të mirë, veçanërisht në nivel global. Por diplomatët dhe politikëbërësit ndërkombëtarë e kanë trajtuar historikisht teknologjinë si çështje “sektoriale” që më së miri t’u lihet ministrive të energjisë, financave ose mbrojtjes – perspektivë miopike që të kujton se si, deri vonë, qeverisja e klimës shihej si rezervë ekskluzive e ekspertëve të shkencës dhe teknikës. Tani, me debatet për klimën që komandojnë skenën qendrore, qeverisja e klimës shihet si fushë e sipërme që përfshin shumë të tjera, duke përfshirë politikën e jashtme. Prandaj, arkitektura e sotme e qeverisjes synon të pasqyrojë natyrën globale të çështjes, me të gjitha nuancat dhe kompleksitetin e saj.

Siç sugjerojnë diskutimet në Samitin e fundit të G7-s në Hiroshima, qeverisja teknologjike do të kërkojë qasje të ngjashme. Në fund të fundit, AI dhe teknologjitë e tjera në zhvillim do të ndryshojnë në mënyrë dramatike burimet, shpërndarjen dhe projeksionin e fuqisë në mbarë botën. Ato do të lejojnë aftësi të reja sulmuese dhe mbrojtëse dhe do të krijojnë fusha krejtësisht të reja për përplasje, kontestime dhe konflikte – duke përfshirë hapësirën kibernetike dhe hapësirën e jashtme. Dhe Inteligjenca do të përcaktojë se çfarë konsumojmë ne, duke përqendruar në mënyrë të pashmangshme të ardhurat nga rritja ekonomike në disa rajone, industri dhe firma, duke privuar të tjerët nga mundësitë dhe aftësitë e ngjashme.

E rëndësishmja, teknologji të tilla si AI do të kenë ndikim thelbësor në të drejtat dhe liritë themelore, marrëdhëniet tona, çështjet që na interesojnë dhe madje edhe besimet tona më të dashura. Me unazat e reagimit dhe mbështetjen në të dhënat tona, modelet e AI-së do të përkeqësojnë paragjykimet ekzistuese dhe do të tendosin kontratat sociale edhe ashtu të dobëta të shumë vendeve.

Kjo do të thotë se përgjigjja jonë duhet të përfshijë marrëveshje të shumta ndërkombëtare. Për shembull, në mënyrë ideale do të lidhnim marrëveshje të reja (në nivelin e Kombeve të Bashkuara) për të kufizuar përdorimin e disa teknologjive në fushën e betejës. Një traktat që ndalon plotësisht armët autonome vdekjeprurëse do të ishte fillim i mirë; Marrëveshjet për të rregulluar hapësirën kibernetike – veçanërisht veprimet fyese të kryera nga robotët autonomë – do të jenë gjithashtu të nevojshme.

Rregulloret e reja tregtare janë gjithashtu të domosdoshme. Eksportet e pakufizuara të teknologjive të caktuara mund t’u japin qeverive mjete të fuqishme për të shtypur mospajtimin dhe për të rritur rrënjësisht aftësitë e tyre ushtarake. Për më tepër, ne ende duhet të bëjmë punë shumë më të mirë për të siguruar një fushë loje të barabartë në ekonominë digjitale, duke përfshirë taksimin e duhur të aktiviteteve të tilla.

Siç duket tashmë udhëheqësit e G7-s, me stabilitetin e shoqërive të hapura që mund të rrezikohet, është në interesin e vendeve demokratike të zhvillojnë qasje të përbashkët për rregullimin e AI-së. Qeveritë tani po fitojnë aftësi të paprecedentë për të prodhuar pëlqimin dhe për të manipuluar opinionin. Kur kombinohet me sistemet masive të mbikëqyrjes, fuqia analitike e mjeteve të avancuara të AI-së mund të krijojë leviatanë teknologjikë: shtete dhe korporata të gjithëdijshme me fuqinë për të formësuar sjelljen e qytetarëve dhe për ta shtypur atë, nëse është e nevojshme, brenda dhe përtej kufijve. Është e rëndësishme jo vetëm të mbështeten përpjekjet e UNESCO-s për të krijuar një kornizë globale për etikën e AI, por edhe të shtyhet për një Kartë globale të të Drejtave Digjitale.

Fokusi tematik i diplomacisë teknologjike nënkupton nevojën për strategji të reja të angazhimit me fuqitë në zhvillim. Për shembull, mënyra se si ekonomitë perëndimore u qasen partneriteteve të tyre me demokracinë më të madhe në botë, Indinë, mund ta bëjë ose të prishë suksesin e një diplomacie të tillë. Ekonomia e Indisë do të jetë ndoshta e treta më e madhe në botë (pas Shteteve të Bashkuara dhe Kinës) deri në vitin 2028. Rritja e saj ka qenë e jashtëzakonshme, shumica e saj reflekton aftësinë në teknologjinë e informacionit dhe ekonominë digjitale. Për më tepër, pikëpamjet e Indisë për teknologjitë në zhvillim kanë rëndësi jashtëzakonisht të madhe. Mënyra se si rregullon dhe mbështet përparimet në AI do të përcaktojë se si e përdorin miliarda njerëz.

Angazhimi me Indinë është prioritet si për SHBA-në ashtu edhe për Bashkimin Evropian, siç dëshmohet nga Iniciativa e fundit SHBA-Indi për Teknologjinë Kritike dhe në Zhvillim (iCET) dhe Këshilli i Tregtisë dhe Teknologjisë BE-Indi, të cilët u mblodhën në Bruksel këtë muaj. Por siguria që këto përpjekje të kenë sukses do të kërkojë përshtatje të arsyeshme të konteksteve dhe interesave kulturore dhe ekonomike. Vlerësimi i nuancave të tilla do të na ndihmojë të arrijmë të ardhme digjitale të begatë dhe të sigurt. Alternativa është AI-ja e krijuar falas për të gjithë.

(Manuel Muñiz është profesor i Universitetit IE dhe dekan i Shkollës së Politikës, Ekonomisë dhe Çështjeve Globale të IE-së)