Infeksioni mykotik i sinusit: Çfarë shenjash jep?

Aspergilloza e sinusit është një infeksion mykotik që prek sinuset. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe sëmundje të frymëmarrjes kanë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë gjendje.

Aspergillus është një myk me të cilin mund të vini në kontakt si brenda ashtu edhe jashtë. Burimet mund të përfshijnë tokën, farat, drithërat ose bimësinë e kalbur. Megjithëse shumë lloje të Aspergillus janë të padëmshme, ato gjithashtu mund të shkaktojnë reaksione alergjike dhe çështje potencialisht kërcënuese për jetën.

Në veçanti, aspergilloza mund të prekë sinuset. Ky infeksion mund të shkaktojë dhimbje në të gjithë ballin, pas hundës, midis syve dhe poshtë mollëzave.

Advertisements

Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe kushte të frymëmarrjes kanë më shumë gjasa të përjetojnë vështirësi me aspergillozën e sinusit. Kirurgjia dhe mjekimet mund të jenë të nevojshme për të parandaluar komplikime serioze.

Çfarë është aspergilloza e sinusit?

Aspergilloza e sinusit është një infeksion i sinuseve i shkaktuar nga një myk i quajtur Aspergillus.

Aspergillus është një myk i zakonshëm që individët në mbarë botën marrin frymë çdo ditë. Shumicën e kohës, njerëzit pa probleme të tjera shëndetësore nuk kanë ndonjë problem kur vijnë në kontakt me Aspergillus. Megjithatë, individët me kushte shëndetësore si astma dhe fibroza cistike ose një sistem imunitar i dobësuar mund të zhvillojnë infeksione kur thithin në ajër Aspergillus.

Ky infeksion që prek sinuset mund të jetë invaziv ose joinvaziv. Aspergilloza invazive e sinusit konsiderohet më serioze sepse infeksioni mund të udhëtojë në pjesë të tjera të trupit si sytë ose truri. Në aspergillozën e sinusit joinvazive, kërpudhat hyjnë në mukozën dhe indin themelor.

Cilat janë simptomat e aspergillozës së sinusit?

Simptomat e aspergillozës së sinusit mund të përfshijnë:

  • hundë të bllokuar, të gjakosur, ose të dyja
  • ethe
  • dhimbje fytyre
  • dhimbje koke
  • zvogëlimi i ndjenjës së nuhatjes

Infeksionet e rënda kërpudhore të sinusit mund të shkaktojnë që një individ të përjetojë:

  • ënjtje e rëndë e fytyrës
  • humbje të shikimit
  • ndryshimet në ngjyrën e lëkurës
  • probleme neurologjike

Çfarë e shkakton këtë lloj infeksioni mykotik të sinusit?

Një lloj myku i quajtur Aspergillus, i cili mund të gjendet brenda dhe jashtë në të gjithë botën, shkakton aspergillozë të sinusit.

Shumica e njerëzve mund të marrin frymë në Aspergillus çdo ditë pa asnjë problem. Një infeksion invaziv ka më shumë gjasa të ndodhë tek individët me një sistem imunitar të dobësuar. Imuniteti i tyre i dobësuar mund të jetë për shkak të faktorëve të ndryshëm si HIV ose SIDA, ilaçet kundër kancerit, transplantimi dhe madje edhe diabeti.

Nëse jeni pranë dikujt me aspergillozë sinusale, duhet të dini se aspergilloza e sinusit nuk është ngjitëse.

A është ky një reaksion alergjik?

Ndërsa jo e gjithë aspergilloza e sinusit është për shkak të një reaksioni alergjik, ekziston një lloj i aspergillozës së sinusit që quhet sinusiti alergjik i aspergillozës.

Njerëzit me astmë dhe që kanë temperaturë mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë gjendje.

Ky lloj i aspergillozës konsiderohet si një formë joinvazive dhe nuk përhapet në zona të tjera të trupit. Por është ende e rëndësishme të trajtohet gjendja në mënyrë që mukoza e trashë dhe polipet të mos krijojnë probleme shtesë.

Ashtu si format e tjera të aspergillozës së sinusit, medikamentet dhe kirurgjia mund të përdoren për të trajtuar aspergillozën e sinusit kur është rezultat i alergjive.

Si trajtohet aspergilloza e sinusit?

Në disa raste kur një individ ka një sistem imunitar që funksionon siç duhet, mjeku mund të këshillojë të prisni dhe vëzhgoni aspergillozën për të parë nëse ajo përkeqësohet përpara se ta trajtojë atë. Megjithatë, nëse diagnoza është aspergilloza invazive e sinusit, kërkohet trajtim i menjëhershëm.

Kur trajtimi është i nevojshëm, kurat e mundshme për aspergillozën e sinusit përfshijnë kirurgjinë dhe medikamentet antifungale.

Mjekët mund të zgjedhin të kryejnë operacionin e sinusit për të hequr çdo masë kërpudhore ose polipe. Individëve që i nënshtrohen operacionit të sinusit mund t’u përshkruhen medikamente pas procedurës për të vazhduar trajtimin e mykut ose për të zvogëluar rrezikun e rikthimit.

Vorikonazoli është një medikament antimykotik që zakonisht përshkruhet për trajtimin e aspergillozës së sinusit. Një tjetër medikament i rekomanduar shpesh për ata me aspergillozë të sinusit është Amfotericin B. Mjeku mund të punojë me ju për të përcaktuar medikamentet që përputhen më mirë me nevojat tuaja.

Nëse merrni medikamente antifungale për infeksione invazive, është e rëndësishme të mbani në mend se ato mund të kenë efekte anësore serioze dhe të ndërveprojnë negativisht me medikamente të tjera.

Një gjë tjetër që duhet të theksohet është se nëse infeksioni i sinusit përhapet dhe ndikon në sytë ose shikimin, mund të referoheni edhe te një okulist për trajtim.