Ilaçi kundër malaries lufton koronavirusin? Pse po këmbëngul kaq shumë Donald Trump

201

Presidenti Donald Trump pretendon se një ilaç i përdorur kundër malaries është miratuar në Shtetet e Bashkuara për të trajtuar koronavirusin e ri. Chloroquine është një nga ilaçet më të vjetra dhe më të njohura anti-malariale. Pra, a ka të drejtë presidenti dhe çfarë dihet për efektivitetin e tij?

Chloroquine ka qenë rreth e rrotull për dekada. Nuk rekomandohet më në pjesën më të madhe të Afrikës, për shkak të rezistencës së krijuar ndaj tij nga parazitët e malaries. Disa vende kanë futur rregullore për të frenuar përdorimin e këtij, por ajo vazhdon të jetë aktive në ilaçet e sektorëve privatë dhe e shitur gjerësisht. Kjo është veçanërisht e vërtetë në Nigeri, ku ka pasur raporte për kërkesë të lartë për klorokuinën në barnatore që çojnë në mungesa, pjesërisht të nxitura nga deklarata e Z. Trump.

Chloroquine nuk është aprovuar për koronavirus. Presidenti Trump, në konferencën e tij të përditshme për shtyp, pohoi se chloroquine ishte miratuar për përdorim në trajtimin e koronavirusit nga Administrata amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Ky është organi përgjegjës për licencimin e ilaçeve në Amerikë.

“Ne do të jemi në gjendje ta bëjmë atë ilaç të disponueshëm pothuajse menjëherë. FDA e ka miratuar”. Sidoqoftë, FDA e ka sqaruar se nuk është aprovuar për trajtimin e personave të infektuar me koronavirusin Covid-19. “Nuk ka terapeutikë ose ilaçe të aprovuara nga FDA për të trajtuar, kuruar ose parandaluar Covid-19.” Sidoqoftë, FDA thotë që studimet janë duke u zhvilluar për të parë nëse klorokuina mund të jetë efektive në trajtimin e Covid-19.

Cili është statusi i hulumtimit global? Nuk është për t’u habitur që chloroquine ka qenë pjesë e kërkimit për të ndihmuar pacientët me koronavirus. Është e njohur, dhe e lirë dhe e lehtë për tu prodhuar. Në trajtimin e pacientëve nga malaria, ilaçi është përdorur për të zvogëluar ethet dhe inflamacionin.

“Chloroquine duket se bllokon koronavirusin në studimet në laborator”, thotë James Gallagher, korrespodent i shëndetit në BBC. Organizata Botërore e Shëndetit thotë se deri më tani nuk ka prova përfundimtare të efektivitetit të saj, por është pjesë e provave të vazhdueshme. “Në mënyrë që të dimë se cilat terapi mund të funksionojnë për të trajtuar infeksionin viral, ne kemi nevojë për të ndërmarrë prova klinike për të ditur nëse ata funksionojnë apo jo”, thotë Prof Trudie Lang, drejtor i Rrjetit Global të Shëndetit në Universitetin e Oksfordit.

Kërkimet për klorokinë kanë spikatur javën e kaluar, sipas të dhënave të Google Trends, dhe sipërmarrësi Elon Musk shkaktoi një trazirë kur ai njoftoi disa hulumtime në të.

Comments are closed.