Ikonomou: Micotakis në SHBA e theksoi Greqinë si një vend me vetëbesim, stabilitet dhe siguri

Kryeministri dërgoi mesazh të qartë se Greqia është në pozitë vendimtare për të kontribuar në zgjidhjen e problemeve më të mëdha me të cilat ballafaqohet planeti ynë sot dhe e theksoi Greqinë si vend me vetëbesim, stabilitet dhe siguri, tha zëdhënësi i qeverisë greke, Janis Ikonomu në konferencën e sotme për shtyp, duke e komentuar vizitën dyditore të kryeministrit grek Kirjakos Micotakis në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, njoftoi korrespondentja e MIA-s nga Athina.

Ikonomu shtoi se rezultatet pozitive i kaluan pritshmëritë edhe të më optimistëve.

“Sipas perceptimit tonë, vizita në SHBA nuk duhet dhe nuk mund të kishte karakteristikat e një “nxënësi” që vrapon të ankohej te “mësuesi” sepse personi pranë tij bëri diçka të gabuar. Një pozicion i tillë në krye ka njohjen e një partneri të dobët. Përkundrazi, kryeministri e theksoi Greqinë si një vend që ka vetëbesim, stabilitet dhe siguri. Një lider i një vendi që është një aleat i besueshëm dhe një faktor sigurie në fqinjësinë tonë më të gjerë. Një vend që dëshiron dhe mund të zhvillojë dinamikë në epokën e re, i cili dëshiron dhe mund të bëhet qendër e transportit të gazit natyror dhe energjisë së pastër nga Lindja e Mesme dhe Mesdheu Lindor në Ballkan dhe Evropën Juglindore, tha Ikonomu.

Advertisements

Ai theksoi se Micotakis e potencoi se Greqia është e gatshme dhe e vendosur të mos pranojë veprime agresive që cenojnë sovranitetin dhe të drejtat e saj territoriale.

Ikonomu shtoi se takimi në Shtëpinë e Bardhë i Micotakisit me presidentin amerikan Xho Bajden ka qenë në një klimë të ngrohtë, me një pritje të ngrohtë, por edhe me shumë simbolika.

“Simbolika gjatë vizitës ishte veçanërisht e rëndësishme. Ndërsa simbolika shpesh prodhon një rezultat politik. Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës mbante një kravatë me stemën kombëtare të një shteti të huaj, të vendit tonë Greqisë. Bëhet një shaka publike për versionin grek të mbiemrit të tij, emrit të tij të parë, tha zëdhënësi i qeverisë greke.