Hoxha: Deri më 31 mars do të prolongohet afati për blerjen e edhe 1.500 tonë duhan

46

Prilep, 28 shkurt – Afati për blerjen e duhanit do të prolongohet deri më 31 mars për të blerë edhe 1500 ton si tepricë dhe së shpejti do të dihet se kush do t’i marrë sasitë. Këtë ua tha ministri i Bujqësisë Arjanit Hoxha prodhuesve të duhanit në takimin e sotëm në Prilep, të mbajtur me iniciativën e Unionit të Shoqatave bujqësore duke kërkuar një përgjigje për blerjen e duhanit dhe ndryshimet në rregulloren për duhan për rekoltën e re.

Ministri Hoxha beson se seanca e ardhshme parlamentare do të sjellë ndryshime ligjore për zgjatjen e afatit, i cili u paraqit si iniciativë e deputetëve dhe pritet një epilog nga bisedimet e fundit me ministrin e Bujqësisë të Republikës së Turqisë. Do të merret parasysh, pasi të informohet Qeveria dhe mundësia për të përfshirë fabrikën e duhanit në Prilep.

“Deri në fund të blerjes zyrtare të duhanit, nga sa ishte rënë dakord, u blenë 2,300 ton, përveç sasive të rëna dakord, dhe sot ne patëm një takim me kërkesë të Unionit të Shoqatave Bujqësore se si të tejkalohet problemi me teprica e mbetur. Isshtë vlerësuar se rreth 1,500 ton mbetën të pa blerë. Me iniciativën e një grupi deputetësh, një iniciativë u paraqit në Parlament për të ndryshuar Ligjin për Duhanin në mënyrë që të zgjaste afatin e fundit për blerje deri më 31 Mars dhe për të blerë duhanin e mbetur deri atëherë. Ne i informuam ata me kohë, deputetët paraqitën një propozim-iniciativë. Seanca, më duket, ishte dashur të mbahej në mes të shkurtit, por kjo është puna e Kuvendit. Unë jam në komunikim të vazhdueshëm me deputetët dhe koordinatorët e grupeve parlamentare dhe pres që ndryshimet të votohen në seancën e ardhshme. Mund të humbet këtë javë, por do të kemi edhe tre javë shtesë që janë realisht të mjaftueshme për të blerë 1,500 tonë. Në takimin e fundit me Ministrin e Bujqësisë të Republikës së Turqisë, u diskutua për të gjetur një zgjidhje, një kompani, në mënyrë që të merret kjo tepricë dhe unë pres që pas bisedimeve intensive gjatë javës, të kemi një përgjigje nga ata se sa të gatshëm do të ishin. për të blerë një duhan të tillë të tepërt. Normalisht, ne do të shohim bazuar në vendimet e qeverisë, pasi të informoj për të gjithë situatën, cili do të ishte roli i fabrikës së duhanit për të parë nëse mund të bëjmë diçka për këtë tepricë përmes saj”, deklaroi Hoxha.

Hoxha njoftoi se Ministria do të angazhohej në negociata midis prodhuesve të duhanit dhe blerësve mbi kontratat e reja të korrjes dhe ndryshimet që ata kërkojnë në rregulloret e duhanit.

Përndryshe, në konkludim me ditën e premte, 26 shkurt, janë blerë gjithsej 25.200 tonë duhan.

Mende Stomnaroski, kryetar i Unionit të Shoqatave Bujqësore të Maqedonisë së Veriut theksoi se ata e informuan Ministrin për duhanin e tepërt që mbetet se ka blerje dhe klasë të katërt, korrje e parë, por edhe kulturë me cilësi të pjesshme. Ata pranuan zgjatjen e njoftuar të afatit ligjor për shpengimin. Por ndërkohë, asnjë kontratë nuk do të nënshkruhet për korrjen e re derisa të zgjidhin problemet në një tryezë të përbashkët me blerësit.