Hoti “s’do të hezitojë” ta kërkojë shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme

34

Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti ka thënë se nuk do të ketë kurrfarë hezitimi që ta kërkojë shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme. Ai i është referuar projektligjit për pandeminë, të cilën Qeveria e ka konsideruar të panevojshëm.

“Sot kemi trajtuar në mbledhje të Qeverisë projektligjin e ardhur nga Kuvendi për menaxhimin e pandemisë. Vlerësimi i ekspertëve ligjorë të Qeverisë është se ky ligj nuk e zgjidh problemin, sepse nuk mundet me ligj të kufizohen të drejtat elementare, siç ka ndodhur me vendimet e Qeverisë së kaluar që u shpallën jokushtetuese. E vetmja zgjidhje nëse duhet shkohet në ekstreme të kufizimit të lëvizjeve në nivel vendi, duhet ta shpallim gjendje të jashtëzakonshme”, ka thënë ai.

Ai ka thënë se në nuk do të hezitojë ta bëjë një gjë të tillë, nëse ia kërkon MSH-ja dhe IKSHPK-ja.

Ndërkohë, kryekuvendarja Osmani ia ka rikujtuar se propozimin për gjendje të jashtëzakonshme e jep vetëm presidenti.

“Propozimin për gjendje të jashtëzakonshme në përputhje me Kushtetutën tonë nuk ka të drejtë ta japë kryueministri, por vetëm presidenti. Presidenti e konsulton kryeministrin para se ta lëshojë dekretin. Por, në këtë Kuvend nuk mund të vijë propozim ose akti i Qeverisë për gjendje jashtëzakonshme, por vetëm i presidentit. Prandaj është mirë të jeni të qartë lidhur me kompetencat që keni”, ka thënë ai.