Historia e kontracepcionit

Unë nuk mendoj se i gabuar nëse unë them se çështje shqetësuese kontratseptsiyihvylyuvaly dhe çdo grua që vjen me seksin. Zhvillimi i kontracepsionit – një histori interesante që e ilustron drejtën e një gruaje për të definuar veten, për të lindur tek ajo apo jo. Metodat moderne të parandalimit të përdorimit të tyre të duhur dhe të besueshëm të mjaftueshme për të ndihmuar me sukses miliona gra të shmangur shtatzëninë e padëshiruar. Por nuk ishte gjithmonë.
Që nga kohët e lashta, njerëzimi ka kërkuar metodat e kontrollit të lindjes. Interesante, thatalmost gjitha metodat moderne të kontracepsionit kanë qenë të njohur për shekuj. Sigurisht, progres në mënyrë të konsiderueshme ndryshuar ato, por thelbi mbetet i pandryshuar për mijëra vjet.
Për shembull, nuk është dokumentuar dëshmi se metoda kalendar të mbrojtur kundër shtatzënia e padëshiruar përdorur fiset që banojnë Afrikë dhe Amerikë. Metoda ndërpritet marrëdhënia ishte e mundur vetëm në ditët e Europës mesjetare, dhe përshkrimi i saj mund të gjenden evenat Biblës. Dhe në Evropë, Azi dhe Amerikë, si kontraceptivëve përdorur gjerësisht decoctions e bimëve të ndryshme. Ata janë përdorur në ose të përdoren për ujitje.

Në kohët e lashta këshilluar për të shkuar në metodën kalendarik, dhe ujë për të larë astringents vaginë dhe gojës mbylljen e mitrës (shap, ekipin në të bardhë, balsam mekkskiy, arra bojë).
Kleopatra e famshme drejtuar në metodën barrierë të kontracepsionit – një prototip kurorëzon qafës së mitrës dhe diafragmave vaginale përdorur sfungjer detare ngjyhet në uthull. Edhe më ekzotike në gratë moderne duken swabs vaginale janë bërë nga një përzierje e jashtëqitjeve të kafshëve, të tilla si krokodili, mjaltë, lë lakër dhe substancave të tjera. Kjo zgjedhje nuk ishte e rastësishme: shkencëtarët moderne kanë treguar se plehu i kafshëve ndihmon lirimin acid laktik, i cili nuk lejon depërtimin e spermës në mitër.
Kështu, ndryshimet në mjedisin kimike e vaginës ishte i njohur gjatë metodë të kontracepcionit. Qetë e tij dhe dashnor i përjetshëm i të gjitha kohërave Kazakov, i cili e rekomanduar për të hyrë direkt në vaginë përpara marrëdhënies fetë e limon, por ende metoda më e besueshme e prezervativëve kontraceptive ai pranoi.

Produktet e para të tilla të bëra nga zorrët e kafshëve, dhe në disa vende – lëkurë. Interesante, edhe në ditët e sotme ka prezervativët bërë prej lëkure për ata që janë alergjik ndaj latex dhe materiale të tjera sintetike.
Në shekulli XVI dhe leckë e përdorur kondom. Në shekullin XVIII, grupi i parë i të brendshmeve të kafshëve prezervativëve në shitje. Ndryshime themelore ajo ka pësuar një produkt të shquar pas hapjes në fund të shekullit të XIX gome – atëherë një prezervativ ishte mjaft e ngjashme me produkte moderne.
Por metoda më e zakonshme e kontracepsionit të vjetër në botë janë douching urinë – vet i tyre apo një partner të tillë në një mjedis të spermës vdesin. Është kjo metodë ishte më popullor në e lashtë.
Zhvillimi i kontracepsionit nuk ishte pa metodave kirurgjikale. Aborigjenëve australianë me vegla guri prerë grua qafën e mitrës. Ata praktikuar dhe ngjashmëria abort kirurgjik – grisur seedcoat aparateve të posaçme. Sterilizimi nënshtruar jo vetëm gratë, por edhe burrat e bëri kohët e fundit në penis shkurtime të veçanta që penguar formimin e spermës të qëndrueshëm. Jo shumë larg pas tyre dhe Egjiptasve, duke përdorur një hollë hala të gjata prej druri që shkaktoi shkatërrimin e vezoreve, në këtë mënyrë kryerjen sterilizimi kirurgjik.

Nëse ju mendoni rreth saj, këto janë shpesh metodat barbare të parandalimit të shtatzënisë së padëshiruar ekzistuar deri kohët e fundit. Efikasiteti i tyre i krahasueshëm vetëm me shpresën plotfuqishëm “ndoshta”.
Vetëm në shekullin e fundit, zhvillimi i shkencës vërtetë të lejuar një grua për të zgjedhur një metodë të sigurt dhe efektive të kontracepcionit në të njëjtën kohë.