Hiqni dorë nga këto zakone, nëse nuk doni të sëmureni në dimër

65

Nëse doni të gëzoni shëndet të plotë gjatë dimrit, mos i bëni këto gjëra!

Përdorimi i pikave të hundës para se të dilni jashtë

Një mjedis i ftohtë bën që pasazhet tuaja të hundës të bëhen më të ngushta. Nëse u japim atyre një “ndihmë” të vogël në formën e pikave të hundës, mukozat nuk do të jenë në gjendje të na mbrojnë nga mikroorganizmat ose të ngrohin ajrin e ftohtë që thithim. Është më mirë që thjesht të fryni hundën përpara se të dilni jashtë.

Frymëmarrje përmes gojës kur jeni jashtë

Kur merrni frymë përmes gojës tuaj, nuk jeni në gjendje ta ngrohni ajrin ose t’i jepni lagështi, dhe kjo rrit mundësinë e goditjes nga angina. Për ta shmangur këtë, thjesht merrni frymë përmes hundës, ngadalë dhe thellë.

Mbulimi i hundës dhe gojës me një shall

Në mot të ftohtë, avujt e ujit që thithim kur nxjerrim mund të kthehen në akull nëse bien drejt mbi materialin e një shalli ose palltoje. Ajri që më pas kalon përmes mbulesës suaj mbrojtëse të ftohtë është më i ftohtë se sa do të ishte pa atë pengesë. Kjo mund të shkaktojë anginë dhe bronkit dhe të irritojë lëkurën. Nëse vërtet keni nevojë, mund të mbuloni fytyrën, por mos e mbuloni hundën.

Vrapimi në shtëpi kur dridheni

Nëse ndjeni ftohtë, mos shkoni menjëherë në një kafe apo në shtëpi për t’u ngrohur. Zgjedhja më e mirë është të uleni në një kafe sa të ngroheni dhe pastaj vijoni sërish rrugën tuaj.

Veshja e rrobave dhe këpucëve të ngushta

Të dy veshjet dhe mbathjet tepër të ngushta janë të garantuara për t’ju ngrirë më shpejt në mot të ftohtë. Nëse zgjidhni sende që janë pak më të lirshme, ajri midis shtresave do t’ju ndihmojë të mbani në trupin tuaj ngrohtësinë.

Të pini diçka të nxehtë 30 minuta para se të dilni jashtë

Çaji i nxehtë rrit qarkullimin e gjakut dhe përmirëson mekanizmat mbrojtës të trupit tuaj. Por gjithashtu bën që enët e gjakut të zgjerohen. Kjo do të thotë që kur dilni jashtë në të ftohtë, ju humbni shumë nxehtësi të trupit me të vërtetë shpejt. Nëse me të vërtetë keni nevojë për një pije, është më mirë të shkoni për ujë ose ndonjë gjë të ngrohtë sesa të nxehtë.

Vendosja e kremit menjëherë para se të dilni jashtë

Kur vendosni kremëra në lëkurën tuaj, për 30-40 minutat e para ata bëjnë që uji të avullojë prej saj. Në kushte të ftohta, kjo çon në ftohje dhe dëmtim të lëkurës. Kështu që është një ide e mirë të shmangni daljet në natyrë për të paktën 30 minuta pasi të keni vendosur kremin ose locionin tuaj, ose të shmangni përdorimin e kremrave me bazë uji.