Helikopteri Mi-28NM i Rusisë, makthi më i keq i Apache-së?

18

Rusia po armatos helikopterin e saj më të ri sulmues me raketa të drejtuara ajër-ajër.

Mi-28NM “Night Hunter” do të jetë i armatosur me të njëjtat raketa R-74M për kërkimin e nxehtësisë të dizajnuara për avionë të përparuar, sipas mediave ruse. Por disa ekspertë paralajmërojnë se Shtetet e Bashkuara pajisën helikopterët e tyre me raketa anti-ajrore gjatë Luftës së Ftohtë dhe se përdorimi i copëtuesve për luftime ajrore nuk është aq i lehtë sa duket.

“Helikopteri i fundit rus sulmues Mi-28NM do të shndërrohet në një luftëtar të aftë për të trajtuar aeroplanë armik, dronë dhe raketa lundrimi”, sipas gazetës shtetërore Izvestia, duke cituar burime të industrisë ruse të mbrojtjes. “Municion i fuqishëm R-74M do të instalohet në bordin e motorëve për të shkatërruar objektivat ajrorë. Ata janë në gjendje të rrëzojnë edhe aeroplanë të gjeneratës së pestë”.

Mi-28NM është një azhurnim i Mi-28 Havoc – pasardhësi më i dobët i “tankut fluturues” mendjemprehtë por i ashpër i Mi-24 Hind me famë të Luftës së Ftohtë. Mi-28NM ka një radar të kontrollit të zjarrit të montuar në direk për operacionet e natës. R-74M – i njohur gjithashtu si RVV-MD – është një raketë e azhurnuar R-73 (emri i kodit të NATO-s: AA-11 Archer) me raketë me rreze ajri-ajër me rreze të shkurtër rrezatimi infra të kuqe. Shigjetari, me një diapazon të raportuar prej rreth njëzet e katër miljesh dhe një aftësi larg-boresight që e lejon atë të bllokohet në objektivat në anën e avionit të lëshimit në vend se vetëm përpara, mund të jetë një armë e rrezikshme në një distancë të afërt lufta për qen

“R-74M u zhvillua fillimisht duke marrë parasysh mundësinë e mposhtjes së luftëtarëve të gjeneratës së pestë F-35 dhe F-22”, tha Izvestia. “As një përpjekje për të shpëtuar nga djegia e pasme dhe as manovrimi intensiv nuk do ta shpëtojë raketën. Koka e shtëpisë nuk ka frikë nga ndërhyrjet elektronike dhe mashtrimet termike që imitojnë armikun”.