Hapen dyqanet në Greqi, ndërsa mbetet ndalesa për lëvizje dhe ora policore

13

Athinë, 15 janar – Lehtësimi i masave në Greqi, me hapjen e të gjitha dyqaneve dhe qendrave tregtare, salloneve kozmetike dhe të bukurisë, qendrave për kontroll teknik të automjeteve, por nën kushte të rrepta, kumtoi Ministri për zhvillim dhe investime, Adonis Georgiadis, ndërsa paralelisht në vend vazhdojnë të jenë në fuqi ora policore nga ora 21:00 deri në 5 të mëngjesit, si dhe kufizimet në lëvizje.

Edhe pse u paralajmërua se do të futet një shërbim i veçantë për vizitë të shitoreve pas një termini të caktuar paraprakisht, megjithatë, një gjë e tillë nuk u vendos, por ka rregulla të veçanta sipas të cilave prej të hënën fillojnë aktivitetet ekonomike në Greqi.

Për shkak të ndalesës për lëvizje, qytetarët do të kenë në dispozicion dy orë për blerje dhe vetëm pas një mesazhi të dërguar paraprakisht, të cilin duhet ta ruajnë në rast të kontrollit.

Për shitoret deri në 100 metra katrorë, lejohen deri në katër persona, ndërsa për ata mbi 100 metra katrorë, nga një person në çdo 25 metra katrorë, në vend të 15 siç ishte para karantinës.

Një vizitues në 25 metra katrorë do të vlejë edhe për qendrat tregtare dhe qendrat tregtare.

Berberët, sallonet kozmetike dhe të bukurisë do të punojnë vetëm me termin të caktuar paraprakisht.

Në rajonet ku janë vendosur masat shtesë, shitoret do të punojnë vetëm për shërbimin “click away”.

Vendimi i Qeverisë greke vjen pas dritës jeshile nga Komisioni kompetent i Epidemiologëve, pasi paraprakisht në takim u shqyrtuan të dhënat epidemiologjike në vend.

Restorantet, tavernat, kafenetë, baret, qendrat e fitnesit, si dhe shkollat ​​e mesme dhe universitetet edhe më tej mbeten të mbyllura.

Krahas vendimit për hapjen e dyqaneve, në fuqi edhe më tej është ora policore, si dhe ndalesa për udhëtime midis periferive dhe ndalesa për lëvizje të lirë dhe detyrimi për dërgimin e mesazhit gjatë çdo dalje dhe vetëm për arsye të caktuar.

Nga java e ardhshme, 24 janar, do të hapen edhe kishat.

Në 24 orët e fundit në Greqi janë regjistruar 610 raste të reja të Kovid-19, ndërsa kanë vdekur 34 persona.