Haenyo, “sirenat” e fundit të Koresë së Jugut (FOTO)

57

Tradita koreane e zhytjes në det për gocat e detit, kastravecët e detit, guaskat dhe kallamarët daton në Shekullin e V-të. Fillimisht, ishte një profesion i ushtruar nga meshkujt. Sidoqoftë, në Shekullin XVII, gratë zhytëse, të njohura edhe si Haenyo, ose “gratë e detit”, ishin shumë më të shtuara se burrat.

Zhytja nuk është punë e lehtë. Haenyo-t duhet të zbresin deri në njëzet metra, në ujë të ftohtë të ngrirë pa asnjë pajisje, duke mbajtur frymën e tyre për më shumë se dy minuta në të njëjtën kohë.

Përmes zotërimit të zanatit, shumë gra zëvendësuan burrin si mbajtëset kryesore të shtëpisë. Më herët, përpara disa shekujve deri në 2016-n, ku tradita e Haenyo-s ekziston ende, megjithëse ndoshta jo për shumë kohë.

Brezi i ri i grave koreane, të rritura në ishujt që dikur shërbenin si shtëpitë e Haenyo-ve, tani po dynden në kontinent për të ndjekur një shkollim ose karrierë më moderne. Që nga viti 2010, shumica e popullsisë tashmë në përgjysmim e Haenyo-ve ishin mbi 70 vjeç, pa asnjë brez grash të trajnuar për të shërbyer si pasardhëse të tyre.

Kim, një grua koreane, e ka parë prej kohësh fotografinë si një enë përmes së cilës tregon histori për trashëgiminë e saj kulturore. Ajo ishte veçanërisht e tërhequr nga Haenyo, të cilët, me gjithë trashëgiminë e tyre të qëndrueshme dhe etikën intensive të punës, mbeten kryesisht të panjohura jashtë Koresë.

Procesi i xhirimit nuk ishte i lehtë. Kim do të zgjohej rreth orës 4 të mëngjesit për të shoqëruar Haenyo-t në udhëtimet e tyre në det të thellë. Ajo drejtoi dy orë në Gijang County të Koresë së Jugut në fund të dimrit, temperaturat e së cilës, në 2013, viti kur Kim krijoi serinë, mesatarisht rreth 30 ° F.

Megjithatë, dimri është sezon i iriqit të detit ose uni, kështu që dimri është periudha kur Haenyo bëjnë biznes. “Ditën e parë që u përpoqa të bëja foto nën ujë, kjo ishte dita më e vështirë e xhirimit”, tha Kim.

“Mendova se isha notare e mirë. Unë gjithashtu qeshë kaq e sigurt dhe e ngazëllyer që isha në gjendje të gjuaja nën ujë. Por, situata nënujore nuk është aspak e lehtë. As nuk mund t’i ndiqja. Më dukeshin si sirena të reja, kaq të shpejta dhe fleksibile. Unë nuk pashë as ndonjë iriq deti, sepse ata janë njësoj si shkëmbinjtë në ujë”.

Përmes serialit, Kim shpreson të përjetësojë një traditë të udhëhequr nga gratë, që mund të mos ekzistojë shumë më gjatë. “Shpresoj të ndaj jo vetëm bukurinë e tyre si gra, por edhe guximin e tyre për t’u përballur me vështirësi të tilla gjatë jetës së tyre”, tha ajo.