“Go Flyease”, këpuca që mund të vishet dhe hiqet pa duar (FOTO)

23

Nike ka dizajnuar Go Flyease, e cila duket si një lloj këpuce dyshe pasi monton dy struktura për pjesën e përparme dhe një guaskë të pasme falë zinxhirit të kapshëm. Kur nuk është në përdorim, këpuca është gati të vihet me lehtësi, duke ngritur pjesën e përparme në mënyrë që të futni majën e këmbës dhe më pas shtypni me thembër dhe kaq

Për të shpjeguar ndryshimin midis dizajnit dhe përvojës së përdoruesit, shpesh përdoret shembulli i shtigjeve në parqet e qytetit, me rrugën e ngushtë të konceptuar fillimisht nga projektuesit që shpesh dhe me dëshirë anashkalohet duke prerë livadhe, për të shkurtuar distancat dhe për të optimizuar udhëtimin. Ky është parimi që çoi Nike të paraqiste një këpucë të veçantë të quajtur Go Flyease që mund të vishet dhe hiqet pa duar, si një pantofël.

Kur blini një këpucë të re, në ditët e para i kushtoni vëmendje të madhe zgjidhjes së lidhëseve, zgjerimit të maskës dhe gjuhës dhe mbylljen e gjithçkaje me kujdes. Por disa javë janë të mjaftueshme për të përshpejtuar procesin gjithnjë e më shumë derisa këpucët të bëhen një pantofël që mund të vishet dhe hiqet me një lëvizje, pa e zgjidhur atë. Duke i reduktuar në mënyrë të pashmangshme jetën e tij, pasi prishet më shpejt. Për këtë arsye, Nike ka dizajnuar Go Flyease, e cila duket si një lloj këpuce dyshe pasi monton dy struktura për pjesën e përparme dhe një guaskë të pasme falë zinxhirit të kapshëm.

Kur nuk është në përdorim, këpuca është gati të vihet me lehtësi, duke ngritur pjesën e përparme në mënyrë që të futni majën e këmbës dhe më pas shtypni me thembër dhe kaq. Për ta hequr atë, mjafton të mbash pjesën e pasme me gishtërinjtë e këmbës tjetër dhe ta vishni. Ashtu si zakonisht bëni me këpucë ose pantofla të vjetra. Zgjidhja ndjek atë që shihet në modelin 2018 Air Zoom Pegasus 35.

Për më tepër, GoFlyEase Nike mendon për nevojat e kohërave të Covid-19 duke eliminuar përdorimin e duarve në mënyrë që të minimizojë kontaktet potencialisht të rrezikshme. Thjesht mendoni se kompani si Crocs kanë pasur vitin e tyre më të mirë në vitin 2020 për të kuptuar sa i vëmendshëm është publiku ndaj këtyre detajeve. Ai gjithashtu mund të adresojë qëllime të veçanta të tilla si personeli mjekësor, gratë shtatzëna ose ato që preferojnë të mos hyjnë në shtëpi me këpucë, sikurse japonezët. Krijuar nga projektuesi Tobie Hatfield, Nike Go FlyEase do të debutojë në sasi të kufizuara në 15 Shkurt për rreth 100 euro dhe vetëm në internet (për anëtarët e zgjedhur të Nike), disponueshmëria pritet të zgjerohet në muajt në vijim të 2021. Për Nike, është një tjetër projekt i dizajnit shumë interesant pas vetë-lidhjes së frymëzuar nga seriali “Kthimi në të Ardhmen”.