Gjukanoviq: Rrezik i ri nga destabilizimi i Ballkanit Perëndimor

37

Nju-Jork, 24 shtator – Ballkani Perëndimor mbetet një vend i konfliktit të interesave gjeopolitike që mund të destabilizojnë të gjithë rajonin, paralajmëroi presidenti malazez Milo Gjukanoviq në sesionin e 76 -të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB -së në Nju Jork.

Ai theksoi se ekzistojnë sfidat dhe kërcënimet ndaj demokracisë multietnike në Ballkan.

“Ballkani Perëndimor është përsëri një skenë e interesave konfliktuale gjeopolitike, e cila ka ngadalësuar integrimin e shoqërive të Ballkanit Perëndimor në mjedisin e tyre natyror evropian, duke minuar besimin dhe duke ngadalësuar asimilimin e vlerave evropiane. Ky konfuzion jo vetëm që çon në ngecje dhe prapambetje të mëtejshme në zhvillimin e këtij rajoni evropian, por gjithashtu hap derën për kthimin e teorive shkatërruese që për shkak të prapambetjes ky rajon nuk mund të jetojë si një bashkësi multietnike dhe multi-fetare, as të garantojë funksionimin e vendeve. Kjo tezë konstruktive ka për qëllim t’i atribuohet në mënyrë të veçantë Bosnjës dhe Hercegovinës, por edhe vendeve të tjera më të vogla në rajon, në mënyrë që të krijojë një alibi për vazhdimin e projekteve nacionaliste në shkallë të gjerë, siç janë ato që çuan në luftë në këtë zonë në vitet e ’90 me gati 150.000 viktima njerëzore”, tha Gjukanoviq.

Ai theksoi se vendosmëria e Malit të Zi për të kundërshtuar ide të tilla retrograde dhe të rrezikshme nuk është zvogëluar.

“Kjo është arsyeja pse Mali i Zi sot paralajmëron për një rrezik të ripërtërirë të destabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe ngushtimit të horizontit të perspektivës evropiane”, tha Gjukanoviq