Gjermania në zgjedhje, si funksionon votimi dhe përfaqësimi në Bundestag

19

40 parti po marrin pjesë në zgjedhje. Një partie ka nevojë për të paktën 5% të votave për të hyrë në parlament, përndryshe, votat e tyre humbasin. Ka të paktën 598 deputetë në Bundestag. Prandaj pjesa e partisë vendoset me votimin e dytë. Nëse një parti fiton 30 për qind të votave, ajo merr të paktën 30 për qind të vendeve. Sa i përket shpërndarjes së vendeve, së pari, vendin e tyre e marrin kandidatët të cilët janë zgjedhur drejtpërdrejt nga zonat e tyre, pastaj ata në listat kombëtare

Të dielën, më 26 shtator, Gjermania do të zgjedhë një parlament të ri. Më shumë se 60 milionë njerëz kanë të drejtë të votojnë. Secili ka nga dy vota. Votimi i parë është për një kandidat nga zona elektorale e zgjedhësve. Çdo parti mund të emërojë një person. Kush merr më shumë vota merr një mandat të drejtpërdrejtë dhe hyn në Bundestag. Kjo rezulton në 299 deputetë dhe kështu çdo zonë elektorale përfaqësohet në Bundestag. Votimi i dytë është për një parti. Është edhe më e rëndësishme se vota e parë sepse ajo vendos shumicën në Bundestag. Për të ndihmuar votuesit gjermanë të vendosin për partinë që i përfaqëson më së shumti, Daniel Kraft nga Agjencia Federale për Edukimin Qytetar na tregon për një aplikim online, ‘Wahl-O-Mat’ që po vepron si një ndihmë për vendimin e votimit. Ai ndihmoi për ta marrë atë në internet.

Si funksionon?

‘Wahl-O-Mat’ krahason pozicionet e veta politike me pozicionet e partive politike gjermane. Gjithsej 38 nga 40 partitë që garuan në zgjedhje morën pjesë në ‘Wahl-O-Mat’. “Ju klikoni në këtë aplikacion online dhe vazhdoni të krahasoni veten me pozicionet dhe qëndrimet e tyre, dhe në fund ju thuhet se cila parti është më e afërta me pikëpamjen tuaj”, shpjegon Kraft.

A është popullor?

Kraft thotë se ‘Wahl-O-Mat’ po bëhet shpejt “një sport popullor”. Në zgjedhjet e fundit federale gjermane në 2017, ajo u përdor nga rreth një e katërta e të gjithë votuesve me të drejtë, pra 15.7 milion njerëz. Për Kraft, është mirë që një shërbim informacioni si ‘Wahl-O-Mat’, “i cili nuk bën asgjë tjetër përveçse diskuton çështje”, është kaq popullor. “Kjo tregon se nëse bëni një politikë në një mënyrë lozonjare, atëherë papritmas edhe programet e partisë janë emocionuese dhe ia vlen të lexohen.”

Vendet në Bundestag

40 parti po marrin pjesë në zgjedhje. Një partie ka nevojë për të paktën 5% të votave për të hyrë në parlament, përndryshe, votat e tyre humbasin. Ka të paktën 598 deputetë në Bundestag. Prandaj pjesa e partisë vendoset me votimin e dytë. Nëse një parti fiton 30 për qind të votave, ajo merr të paktën 30 për qind të vendeve. Sa i përket shpërndarjes së vendeve, së pari, vendin e tyre e marrin kandidatët të cilët janë zgjedhur drejtpërdrejt nga zonat e tyre, pastaj ata në listat kombëtare. Megjithatë, nëse shpërndarja e vendeve nuk përputhet me proporcionin e votave të dyta, ka vende rregulluese derisa raporti të jetë i saktë. Si rezultat, ka gjithnjë më shumë deputetë në Bundestag sesa 598 vende. Për shembull, në vitin 2017, kishte 709 anëtarë të Parlamentit. Në këto zgjedhje, pritet të ketë edhe më shumë.