Gjakderdhje nga kërthiza! Cilat mund të jenë shkaqet?

Sipas një studimi të vitit 2019, barku është shtëpia e 67 llojeve të ndryshme të baktereve. Nëse nuk e pastroni mirë zonën, këto baktere mund të shkaktojnë infeksion. Infeksionet bakteriale shkaktojnë një rrjedhje me erë të keqe që mund të jetë e verdhë ose e gjelbër. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje, dhimbje dhe kruarje rreth kërthizës

Papastërtitë, bakteret, kërpudhat dhe mikrobet mund të bllokohen kërthizës dhe të fillojnë të shumohen, gjë që mund të shkaktojë një infeksion. Nëse zhvilloni një infeksion të kërthizës, mund të vëreni sekrecione të bardha, të verdha, kafe ose të përgjakshme që rrjedhin prej saj. Ky shkarkim mund të ketë gjithashtu një erë të pakëndshme. Këtu janë disa shkaqe të shkarkimit të kërthizës, së bashku me këshilla se si t’i trajtoni ato. Shkaqet e shkarkimit të kërthizës përfshijnë: infeksionet, kirurgji dhe cistet.

INFEKSIONI BAKTERIAL

Advertisements

Sipas një studimi të vitit 2019, barku është shtëpia e 67 llojeve të ndryshme të baktereve. Nëse nuk e pastroni mirë zonën, këto baktere mund të shkaktojnë infeksion. Infeksionet bakteriale shkaktojnë një rrjedhje me erë të keqe që mund të jetë e verdhë ose e gjelbër. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje, dhimbje dhe kruarje rreth kërthizës.

INFEKSIONI KËRPUDHOR

Candida, një lloj myku që zakonisht rritet në zona të lagura dhe të errëta të trupit, shkakton një infeksion kërpudhor ose mykotik të quajtur kandidiazë. Mund të ndodhë midis palosjeve të lëkurës, si p.sh. në zonën e ijeve dhe nën krahët. Myku gjithashtu mund të zërë vend në kërthizë, veçanërisht nëse nuk e mbani të pastër dhe të thatë. Kandidiaza në kërthizë shkakton një skuqje me kruarje të kërthizës dhe gjithashtu mund të shkaktojë një rrjedhje të trashë dhe të bardhë. Njerëzit me diabet janë në një rrezik më të lartë për të gjitha llojet e infeksioneve. Kjo përfshin kandidiazën, sipas një studimi të vitit 2019.

KIRURGJIA

Nëse kohët e fundit keni bërë një operacion abdominal, siç është riparimi i hernies, mund të vëreni që qelbja rrjedh nga kërthiza. Nëse kjo ndodh, shkoni tek mjeku. Mund të jetë një shenjë e një infeksioni që duhet trajtuar.

KIST URAKAL

Kur zhvilloheni në barkun e nënës, fshikëza juaj ishte e lidhur me kordonin e kërthizës nga një tub i vogël i quajtur urachus. Kështu derdhej urina nga trupi. Zakonisht, uraku mbyllet përpara lindjes, por ndonjëherë nuk mbyllet siç duhet. Një rritje e mbushur me lëngje e quajtur kist mund të formohet në urachus dhe kisti mund të infektohet. Një simptomë e këtij infeksioni është lëngu i turbullt ose i përgjakshëm që rrjedh nga butoni i barkut.Simptoma të tjera të kisteve urakale përfshijnë: dhimbje barku, ethe, një gungë në bark dhe dhimbje kur urinoni.

KIST EPIDERMOID

Një kist epidermoid është një gungë që mund të formohet në kërthizë, si dhe në pjesë të tjera të trupit. Kistet epidermoide janë lloji më i zakonshëm i kisteve që gjenden në lëkurë. Muret e kistit janë të ngjashme me sipërfaqen e lëkurës ose segmentin e sipërm të një gjëndre qimesh. Zgavra e kistit është e mbushur me keratin, një lloj proteine që zakonisht gjendet në thonjtë, flokët dhe lëkurën. Cistet epidermoide nganjëherë quhen gabimisht si kiste dhjamore. Megjithatë, ky term është i pasaktë, pasi cistat epidermoide nuk përfshijnë gjëndrat dhjamore. Mund të ketë një pikë të zezë në qendër të kistit. Nëse kisti është i infektuar, një rrjedhje e trashë, e verdhë dhe me erë të keqe do të rrjedhë prej tij. Kisti gjithashtu mund të jetë i kuq dhe i fryrë. Flisni me mjekun nëse keni rrjedhje. Mund të jetë një shenjë e infeksionit, veçanërisht nëse keni kryer kohët e fundit një operacion. Simptoma të tjera të një infeksioni përfshijnë: ethe, skuqje, butësi në bark dhe dhimbje kur urinoni.

DIAGNOZA

Mjeku do të ekzaminojë kërthizën. Shikimi i zonës mund të jetë i mjaftueshëm që ata të diagnostikojnë shkakun e shkarkimit. Mjeku gjithashtu mund të heqë disa nga shkarkimet ose qelizat nga kërthiza dhe ta dërgojë mostrën në një laborator. Një teknik laboratori do të shikojë qelizat ose lëngun nën një mikroskop për të parë nëse keni një infeksion.

TRAJTIMI

Shkaku i shkarkimit përcakton trajtimin. Për të trajtuar një infeksion, mbajeni lëkurën e kërthizës të pastër dhe të thatë. Përdorni një pluhur ose krem antifungal për të pastruar një infeksion mykotik. Për një infeksion bakterial, mjeku mund të rekomandojë përdorimin e një vaji antibiotik. Disa infeksione mund të kërkojnë trajtim oral me antibiotikë, prerje dhe drenim të kistit, ose të dyja. Nëse keni diabet, punoni me endokrinologun për t’u siguruar që sheqeri në gjak të menaxhohet mirë. Për të trajtuar një kist urakal, mjeku fillimisht do ta trajtojë infeksionin me antibiotikë oralë ose lokalë. Kisti mund të ketë nevojë gjithashtu të drenohet. Pasi infeksioni të jetë pastruar, trajtimi përfshin heqjen e kistit me kirurgji laparoskopike. Mjeku do ta kryejë këtë operacion përmes një prerje të vogël në bark. Për të trajtuar një kist epidermoid, mjeku mund të injektojë ilaçe në kistin epidermoid për të ulur ënjtjen ose për të bërë një prerje të vogël në të dhe për të kulluar lëngun. Një tjetër mundësi është heqja e të gjithë kistit me kirurgji ose lazer.