GAZI NATYROR: Po fryn era e Luftës së Ftohtë

151

Në Europë, rritja e çmimeve të gazit ka detyruar mbylljen e fabrikave duke alarmuar politikanët dhe konsumatorët për ngrohjen në dimër. Për presidentin rus Vladimir Putin, i cili mbushi 69 vjeç të enjten, e gjithë kjo është e barabartë me një dhuratë të ditëlindjes së hershme. Kremlini është përpjekur prej vitesh për të frenuar gatishmërinë e Europës për të zvogëluar emetimet dhe për të diversifikuar burimet e saj të energjisë

Edhe pas përfundimit të Luftës të Ftohtë, tensionet mes Moskës dhe Uashingtonit nuk ishin aspak të rralla, me akuza që variojnë nga akuzat për thyerjen e rekordeve deri tek ndërhyrja në zgjedhje. Megjithatë javët e fundit, shkëmbimi i akuzave midis Rusisë dhe BE-së ka marrë një shije të mirëfilltë të Luftës së Ftohtë. Çështja kryesore është kriza e energjisë që filloi në Europë, por së shpejti u përhap në të gjithë botën. Që nga fundi i muajit të kaluar, Sekretarja Amerikane e Energjisë Jennifer Granholm është shprehur kundër Moskës, duke e akuzuar atë drejtpërdrejt për manipulimin e tregut të gazit duke kufizuar flukset e karburantit në Kontinentin e Vjetër për të përfituar vetë.

Përfitimet përfshinin avantazhin diplomatik në miratimin e gazsjellësit Nord Stream 2, i cili do të rrisë ndjeshëm flukset e gazit rus në Gjermani. Tubacioni në fjalë ka qenë prej kohësh një burim përplasjesh midis Berlinit dhe Uashingtonit, i cili ka vendosur vazhdimisht sanksione ndaj të gjitha kompanive europiane të përfshira në ndërtimin e projektit.

Sidoqoftë, projekti ka përfunduar dhe tashmë është në fazën e testimit. Sekretari amerikan i Energjisë nuk ishte, megjithatë, zëri i vetëm i superfuqisë që u kthye kundër Rusisë në lidhje me krizën e energjisë. Amos Hochstein, një këshilltar i Departamentit Amerikan të Shtetit, akuzoi Moskën se ka zgjedhur të reduktojë furnizimin me gaz pasi fillon dimri dhe “rrezikon jetën e njerëzve”. Më parë, 40 anëtarë të Parlamentit Europian, kryesisht nga Europa Qendrore dhe Lindore dhe shtetet baltike, bënë thirrje për një hetim mbi rolin e Gazprom në krizën e energjisë. Ata dyshuan se gjiganti rus po kërkonte të rriste çmimet, por edhe të shantazhonte një miratim të nxituar të Nord Stream 2. Ata kërkuan gjithashtu që të kryheshin hetime nëse tubacioni në fjalë është në përputhje me ligjin e BE-së dhe marrjen e masave për ta respektuar atë. Dyshimet e tyre, megjithatë, përkonin me ndërhyrjen e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, e cila kritikoi Rusinë për refuzimin e rritjes së fluksit të gazit në terminalet e Europës.

GAZSJELLËSI AMERIKAN LNG KUNDËR NORD STREAM 2

Presioni i mëparshëm i Uashingtonit për të anuluar Nord Stream 2 dhe akuzat e tij kundër Rusisë për manipulimin e tregut të gazit bazohen në rivalitetin e energjisë midis Uashingtonit dhe Moskës mbi klientelën e Europës. Duke pasur parasysh varësinë energjetike të Kontinentit të Vjetër nga Rusia, një varësi që për disa vende të Balltikut Qendror dhe Lindor arrin 100%, Uashingtoni po pretendon të marrë sa më shumë konsumatorë për gazin natyror të lëngshëm amerikan (LNG). Synimet e saj ishin bërë tashmë të qarta nga ish-presidenti amerikan. Presidenti rus nga ana e tij fajësoi Europën për krizën e gazit, duke vënë në dukje se Europa kishte gabuar duke kufizuar kontratat afatgjata për gazin rus dhe duke iu drejtuar tregut ndërkombëtar.

Ishte pikërisht kjo që shoqëroi deklaratën e tij se Rusia mund të rrisë flukset në Europë dhe kështu të stabilizojë tregun. Një deklaratë që rezultoi e suksesshme pasi çoi menjëherë në uljen e çmimeve të gazit. Disa orë më vonë, megjithatë, u duk se Moska po kërkonte kompensim ose ndoshta vendosjen e kushteve për të rritur flukset e gazit në Europë. Propozimi u bë nga Ministri rus i Energjisë Alexander Novak, i cili argumentoi se miratimi dhe certifikimi Nord Stream 2 mund të çojë në një rënie të çmimeve të gazit. Në rrezik është miratimi i gazsjellësit nga Berlini dhe Brukseli, pasi kërkon një proces të gjatë dhe të komplikuar të lëshimit të një leje që zgjat disa muaj. Autoriteti rregullator gjerman duhet të sigurojë që tubacioni të jetë në përputhje me legjislacionin europian, i cili kërkon rreptësishtë ndarjen e industrisë së prodhimit dhe shitjes së energjisë nga rrjeti i saj i transmetimit. Berlini ka afat deri në fillim të janarit për të vendosur mbi certifikimin dhe miratimin e gazsjellësit. Më pas BE duhet të vendosë për këtë brenda dy muajsh. Ndërkohë, ka pasur presion të herëpashershëm nga Joe Biden mbi politikanët amerikanë, për të shqyrtuar qëndrimin e tij në lidhje me tubacionin në fjalë.

FRIKA E EUROPIANËVE PËR DIMRIN DHE LOJËRAT GJEOPOLITIKE TË PUTINIT

Në Europë, rritja e çmimeve të gazit ka detyruar mbylljen e fabrikave duke alarmuar politikanët dhe konsumatorët për ngrohjen në dimër. Për presidentin rus Vladimir Putin, i cili mbushi 69 vjeç të enjten, e gjithë kjo është e barabartë me një dhuratë të ditëlindjes së hershme. Kremlini është përpjekur prej vitesh për të frenuar gatishmërinë e Europës për të zvogëluar emetimet dhe për të diversifikuar burimet e saj të energjisë. Këto përpjekje nga Europa mund të minojnë ekonominë ruse, e cila është shumë e varur nga eksportet e naftës dhe gazit. Nga pikëpamja e Putinit, europianët janë në vendin e duhur këtë vit: një kombinim i ngjarjeve ka rritur çmimet e energjisë, duke i dhënë presidentit rus një shans të cilësohet si shpëtimtari i tyre.

Në të kaluarën Rusia ka përdorur rolin e saj si furnizues kryesor i energjisë për të ushtruar presion mbi vende të tilla si Bjellorusia, Gjeorgjia dhe Ukraina. Një çështje ekzistenciale për Rusinë tani është në rrezik: e ardhmja e lidhjes së saj më të rëndësishme ekonomike me Europën dhe leva gjeopolitike më vendimtare e Kremlinit. Vendimi i Gazprom për të mos rimbushur rezervuarët e tij në Europë ndihmoi në rritjen e çmimeve. Siç thekson ai, “Rusët nuk mund të shpëtojnë dhe të thonë se nuk kanë asnjë lidhje me problemin. Komisioni po heton akuzat se Rusia po kërkon të rrisë çmimet, por nuk ka arritur në një përfundim të saktë. Kancelari gjerman në largim, i cili mbështet Nord Stream 2 dhe e ka quajtur tubacionin një “marrëveshje biznesi dhe jo një strategji gjeopolitike”, ka mohuar akuzat se Rusia është pjesë e krizës.

PËRGJEGJËSIA E BE

Duke fajësuar BE-në për krizën e energjisë, Vladimir Putin vuri në dukje se vendi i tij ishte në bisedime me Komisionin Europian, “por i gjithë qëndrimi i tij kishte për qëllim anulimin e kontratave afatgjata dhe kthimin në tregun ndërkombëtar të gazit, dhe padyshim kjo ishte e gabuar”. Disa ditë pasi 40 anëtarë të Parlamentit Europian kërkuan një hetim mbi rolin e gjigantit rus të Gazprom në krizën e energjisë, Komisioneri i Energjisë i BE-së, Kadri Simpson tha: “zhvilloni një qasje më strategjike ndaj politikës sonë të energjisë”.