Fshati që ofron para për të jetuar brenda tij, kriteret që duhen plotësuar

69

Fshatrat nga i gjithë vendi kanë parë të huajt të marrin pronën për qindarka – me marrëveshjen që ata duhet të rinovojnë shtëpinë brenda një kohe të caktuar.

Por disa janë më të guximshëm – të tillë si Candela në Pulia, e cila u ofroi banorëve të ardhshëm 2,000 € për të lëvizur atje në 2017.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_201021091118-01-santo-stefano-sessanio-italy

Tani vjen një marrëveshje edhe më e mirë. Santo Stefano di Sessanio, një fshat mesjetar me mure në Abruzzo, një rajon në anën lindore të Italisë qendrore-jugore, paguan për ata që janë të gatshëm të lëvizin dhe të fillojnë një biznes atje – dhe madje do t’i mbështesë duke u dhënë atyre një vend për të jetuar me qira nominale.

“Ne nuk po i shesim asgjë askujt – kjo nuk është një veprim biznesi. Ne thjesht duam të lejojmë që fshati të vazhdojë të jetojë,” i tha Kryetari i Bashkisë Fabio Santavicca për CNN Travel l.

Ju duhet të jeni banor i Italisë (ose të keni aftësinë ligjore për t’u bërë i tillë), dhe duhet të jeni 40 vjeç ose më i ri.

Një fshat i thjeshtë në mal

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_201021091428-02-santo-stefano-sessanio-italy

Santo Stefano është i njohur më së miri për Sextantio, është i njohur për hotelin e “ndarë”, për shkak të dhomave individuale të shpërndara në fshat. Fshati ndodhet 1,250 metra mbi nivelin e detit brenda parkut të bukur kombëtar Gran Sasso e Monti della Laga. Ka vetëm 115 banorë, dhe rreth gjysma e tyre janë pensionistë. Më pak se 20 janë nën 13 vjeç.

Këshilli i qytetit do të paguajë banorëve të rinj një tarifë mujore për tre vjet, deri në një maksimum prej 8,000 € në vit. Dhe këshilli madje do të paguajë një kontribut të vetëm deri në 20,000 € për të hapur një biznes sipërmarrës.

Banorët do të marrin gjithashtu një pronë për të jetuar për një qira “simbolike”.

Sa është ‘”simbolike”? Edhe Santavicca nuk është ende i sigurt. Ata duan të analizojnë të gjithë aplikantët dhe të vendosin për detajet financiare.

Konkurrencë e fortë

Rreth 1,500 njerëz kanë aplikuar që nga fillimi i skemës më 15 tetor. Por këshilli dëshiron të mbajë numra në rreth 10 persona, ose pesë çifte. “Ne duam që numrat të rriten gradualisht dhe duhet të punojmë me strehimin që u përket autoriteteve”, thotë Santavicca.

Skema është e vlefshme për një numër të zgjedhur të aktiviteteve, të identifikuara si kryesore nga këshilli: udhëzues, staf për zyrën e informacionit, pastrues dhe punëtorë mirëmbajtjeje, pronarë të dyqaneve të farmacive, ose ata që mund të punojnë me të dhe të shesin ushqimet e zonës.