FBI dhe të gjitha gënjeshtrat e presidentit Trump

Javë pasi u përshkrua nga Donald Trump si një “i çmendur”, James Comey të enjten në mënyrë të kujdesshme ripërpiloi konfrontimin e tij me presidentin si një përplasje midis parimeve ligjore në themelet e demokracisë amerikane dhe një politikani të shitur dhe të vetëkënaqur që nuk i njeh, le pastaj ti respektojë ato parime.

Në dëshminë nën betim para Komitetit të Inteligjencës së Senatit, z. Comey, ish Drejtor i FBI, bëri të qartë se nuk kishte besim në integritetin e presidentit. Pse? “Natyra e personit”, tha ai. Përballë një karakteri të ulët presidencial për herë të parë në karrierën e tij, zoti Comey filloi të shkruante shënime të përpikta për çdo bisedë me z. Trump. “Unë kam qenë i shqetësuar me ndershmëri se ai mund të gënjejë për natyrën e takimit tonë,” tha ai. Comey tha se ishte i habitur gjatë një takimi në Zyrën Ovale me kërkesën e z. Trump, kur ai kuptoi në mënyrë të arsyeshme si një urdhër, të pushonte hetimin e FBI. kundër Michael Flynn. Zoti Flynn ishte detyruar të japë dorëheqjen si këshilltar i sigurisë kombëtare një ditë më parë, pasi gënjeu për kontaktet e tij me Rusinë. Dhe Rusia, zoti Comey i kujtoi saktë senatorëve, kishte shkuar nivele të papara për të prishur zgjedhjet presidenciale të vitit 2016, duke përdorur “fuqinë e madhe” të teknologjisë. “Kjo ka të bëjë me Amerikën”, tha zoti Comey. Rusia “u përpoq të formësonte mënyrën se si mendojmë, ne votojmë, veprojmë – kjo është një çështje me rëndësi,” shtoi ai. “Po i kanosen Amerikës. … Ata duan të minojnë kredibilitetin tonë përballë botës”. Dhe megjithatë, zoti Trump, përfituesi i ndërhyrjes së Moskës, kurrë nuk u shfaq aspak i shqetësuar nga ky sulm rus. Ai i tha z. Comey të qëndronte me profil të ulët dhe e shkarkoi atë kur ai refuzoi. “Unë u shkarkova për shkak të hetimit të Rusisë”, dëshmoi z. Comey. “Kjo është një çështje shumë e madhe.” Ndërsa ai qortonte përpjekjen e Rusisë për të “ndotur” institucionet demokratike amerikane, zoti Comey mund të fliste edhe për sjelljen e zotit Trump. Me zemërim të përmbajtur, zoti Comey i përshkroi vërejtjet e muajin të kaluar të Presidentit Trump se zyra ishte një rrëmujë dhe se drejtori kishte humbur besimin e agjentëve të tij, si “gënjeshtra, të qarta dhe të thjeshta”.

Përballur më vonë me dëshmitë nën betim të një avokati të dinjitetshëm, zyra e shtypit e Shtëpisë së Bardhë, besueshmëria e saj që është e rrënuar, insistonte se “presidenti nuk është gënjeshtar”. Comey është një luftëtar i zjarrtë burokratik, një zyrtar ndonjëherë i vetëdijshëm i cili i ka shkruar shënimet e tij me kujdes në mënyrë që ata të mbeten të paklasifikuara dhe për këtë arsye të drejtë të dalin në publik. Ai pranoi se ai dha disa nga shënimet, të cilat The Times raportoi muajin e kaluar, për të nxitur emërimin e një hetuesi të posaçëm në hetimin e Rusisë. Pas shkarkimit së zotit Comey, z. Trump mendoi se do ta përmbajë atë duke bërë tweeting për mundësinë që bisedat e tyre private të jenë regjistruar. Z. Comey e kushtozoi atë me një dënim të vetëm të enjten, duke i thënë panelit se shpresonte se kishte kaseta, si “vërtetim” i shpërdorimit të pushtetit që ai kishte dëshmuar. Republikanët i kërkuan zotit Comey se përse nuk tha publikisht se zoti Trump nuk ishte nën hetim, gjë që ishte pikërisht ajo që kërkoi zoti Trump. Ai u përgjigj se nuk donte ta kthente kushtëzonte veten, nëse z. Trump më vonë do të vihej nën hetim. Republikanët pyetën pse ai nuk u përpoq të edukonte një president aq injorant për rolin e FBI por ai rrezikoi të inkriminonte veten. Por zoti Comey nuk po sugjeronte se zoti Trump ishte i paditur ose i papërvojë: Ai e portretizoi atë si një udhëheqës të paskrupullt, kërkesa e të cilit e vuri vendin në rrezik. Hetimi i Rusisë, tha ai, është “një përpjekje për të mbrojtur vendin tonë nga një kërcënim i ri që sinqerisht nuk do të largohet sa më shpejt”. Ekziston një aspekt për nëpunësit publikë si z. Comey që zoti Trump dhe administrata e tij duket se nuk janë në gjendje të kuptojnë, për fatin e tyre të keq – përkushtimin ndaj rolit të tyre që vendos shërbimin, mbi çdo lavdi të presidentit. Kur zoti Trump kërkoi që z. Comey të premtonte “besnikërinë” e tij personale, ai refuzoi duke ofruar vetëm “ndershmërinë” e tij. Kur Loretta Lynch, avokatja e përgjithshëm e presidentit Barak Obama, i kërkoi atij vitin e kaluar për të quajtur hetimin penal për serverin privat të emailit të Hillary Clinton si “një çështje,” ai me bindshmëri iu bind, por ai u zmbraps nga natyra “politike” e kërkesës, tha ai të enjten. Misioni i FBI, zoti Comey deklaroi, “është të mbrojë popullin amerikan dhe të mbështesë Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara”. Le të shpresojmë që parimet që ai i artikuloi dhe ata që i mbajnë ato, të udhëheqin këtë hetim në ditët që vijnë. (The New York Times)