Fakte të habitshme për ekonominë e Koresë së Veriut

Deri tani, Koreja e Veriut ka mohuar kërkesën dhe nuk ka ofruar statistika zyrtare ekonomike, duke e bërë të vështirë për të përcaktuar të vërtetën. OKB-ja mendon se fondet ilegale ndihmojnë në financimin e stilit jetësor të Kim Jong Un

Koreja e Veriut është vendi i fshehtë i 25 milionë njerëzve të udhëhequr nga Kim Jong Un. Politikat e saj izoluese kanë dëmtuar ekonominë e vendit, por nuk e dimë thellësinë e përpjekjeve të saj, sepse Koreja e Veriut nuk nxjerr të dhëna të hollësishme. Diktatura e 25 milionë njerëzve është qeverisur nga dinastia Kim për më shumë se 70 vjet. Dimë se është një komb ku punëtori mesatar fiton më pak se 2.000 dollarë në vit, shumica e popullsisë është e kequshqyer dhe qytetarët paguajnë më shumë se 17.000 dollarë për defektet. Ja disa fakte të habitshme për ekonominë e Koresë së Veriut:

MË SHUMË SE 40% E KOREANËVE TË VERIUT JANË TË KEQUSHQYER. Që nga viti 2000, përqindja e koreano-veriorëve të kequshqyer u rrit nga 37.5% në 43.4% në vitin 2018, sipas indeksit të urisë globale. Sipas kësaj metrike, Koreja e Veriut nuk është vendi më i kequshqyer në botë – ajo renditet e 109-ta nga 199.

POTHUAJSE ASKUSH NUK MUND TË PËRDOR INTERNETIN NË KORENË E VERIUT. Koreja e Veriut kufizon rëndë qasjen në internet për qytetarët e saj. Në vend ekziston një server i sigurt në internet, por as 1% e popullsisë nuk gjendet në internet. Sipas The Daily Telegraph, të vetmit Koreanë të Veriut që mund ta përdorin internetin siç e njohim janë udhëheqësit politikë dhe familjet e tyre, studentët në universitetet e elitës dhe njerëzit që punojnë për njësitë e luftës kibernetike të vendit.

MUND TË KETË TRILIARDA DOLLARË MINERALE NËNTOKËSORE NË KORENË E VERIUT. Koreja e Veriut me gjasë është e ulur në një pasuri të depozitave të mineraleve, me një vlerësim që arrin rreth 10 triliard dollarë. Depozitat mund të përfshijnë më shumë se 200 lloje të mineraleve, duke përfshirë hekurin, arin, zinkun dhe bakrin. Po ashtu, ka shumë metale të rralla që përdoren në prodhimin e smartfonëve në Kinë dhe Korenë e Jugut.

HAKERAT E KORESË SË VERIUT KANË VJEDHUR 670 MILIONË DOLLARË TË MONEDHËS VIRTUALE BITCOIN. Ndërsa pak qytetarë gjejnë rrugën e tyre në internet në Korenë e Veriut, më shumë se 670 milionë dollarë të monedhës virtuale janë vjedhur nga hakerat e Koresë së Veriut, sipas një raporti të Këshillit të Sigurimit të OKB. Dëmet e bëra nga hakerët përfshijnë 81 milionë dollarë nga Banka Qendrore e Bangladeshit, 13.5 milionë dollarë nga Banka Cosmos në Indi dhe 10 milionë dollarë nga rrjeti ATM i Bankës së Kilit.

KOREJA E VERIUT FITON RRETH 50 MILIONË DOLLARË NË VIT NGA AKTIVITETET E PALIGJSHME. Nuk është vetëm hakerimi. Vlerësohet se Qeveria e Koresë së Veriut bën 50 milionë dollarë në vit nga aktivitetet e paligjshme, si shitja e drogës dhe falsifikimi i parave në SHBA. Koreja e Veriut ka mohuar kërkesën dhe nuk ka ofruar statistika zyrtare ekonomike, duke e bërë të vështirë për të përcaktuar të vërtetën. OKB-ja mendon se fondet ilegale ndihmojnë në financimin e stilit jetësor të Kim Jong Un.