Facebook fiku robotët, pasi filluan të kuptoheshin në një gjuhë të panjohur për njerëzit…

18

Facebook hoqi dorë nga një eksperiment pasi dy programe me inteligjencë artificiale pasi ata filluan të bisedonin me njëri-tjetrin në një gjuhë që vetëm ata e kuptonin. Dy robo-biseduesit filluan të krijonin një gjuhësi krejtësisht të tyren në anglishte të modifikuar që i bënte ata të kuptoheshin më thjeshtë – një gjë e tillë e shtoi misterin e shkencëtareve mbi faktin se si mundej një gjuhë e përdorur nga njerëzit të modifikohej nga inteligjenca artificiale për t’u kuptuar më mirë.

Biseda e çuditshme filloi pasi Facebook i vendosi dy robotët në një situatë negocimi me njëri-tjetrin për të shkëmbyer kapele, topa dhe libra, ku secilit objekt i kishin përcaktuar një vlerë. Por nuk vonoi shumë dhe biseda devijoi nga situata laboratorike për të kaluar në një tjetër të cilën robotët e kuptonin shumë mirë dhe njerëzit jo. Negociatat e dy robotëve shfaqen të çuditshme, dhe për ne tingëllojnë jo të dobishme:

Bob: Mund unë unë gjithçka tjetër.

Alice: Topat kanë zero te mua, te mua, te mua, te mua, te mua, te mua.

Bob: Ty unë çdo gjë tjetër.

Alice: Topat kanë një top për mua, për mua, për mua, për mua, për mua.

Bon: Unë unë mund unë unë unë gjithçka tjetër.

Por këtu duket sikur ka disa rregulla të foluri. Mënyra sesi robotët i përdornin emrat e tyre gjatë bisedës duket se është pjesë e negocimeve, jo një ç’rregullim i sistemit, edhe pse nga mënyra sesi lexohen duken ‘të përçarta’. Me të vërtetë, disa negociata që u kryen në gjuhë të mistershme u përmbyllën me sukses nga dy robotët, sado që mund të duket e çuditshme. (The Independent)

Comments are closed.