Evropa para një krizë të rëndë ekonomike

2

Mungesa e ekonomisë së Evropës mund të ketë efekte të rrezikshme. Një dekadë tjetër e humbur do të thellonte ndarjen në rritje midis Evropës urbane dhe rurale, do të privonte më shumë të rinj nga puna dhe do të ushqente paqëndrueshmërinë politike

Evropa sapo duroi një dekadë të staniacionit ekonomik. Nëse nuk vepron shpejt, ajo mund të përballet me një tjetër. Dhjetë vjet pas krizës globale financiare, ekonomia e Evropës ka arritur një rimëkëmbje, por jo një ringjallje. Inflacioni i ulët, normat e ulëta të interesit dhe rritja e ulët janë bërë normalitet për ekonominë evropiane.

Mungesa e ekonomisë së Evropës mund të ketë efekte të rrezikshme. Një dekadë tjetër e humbur do të thellonte ndarjen në rritje midis Evropës urbane dhe rurale, do të privonte më shumë të rinj nga puna dhe do të ushqente paqëndrueshmërinë politike. Carsten Brzeski, ekonomisti kryesor në Gjermani në bankën holandeze ING, mendon se kjo ekonomi e dobët, nëse vazhdon kështu mund të shkaktojë edhe ndarjen e euro-zonës. Që nga fundi i vitit 2018, inflacioni i eurozonës ka qenë shumë nën objektivin 2% të përcaktuar nga Banka Qendrore Evropiane (BQE). Në qershor, ajo ishte në 1.3%. Rritja e PBB-së ishte 1.8% në 2018 dhe parashikohet të ngadalësohet në 1.2% këtë vit. Vitin tjetër mund të jetë edhe më keq teksa rajoni pret të përballet me një Brexit kaotik në vjeshtë.

Normat e interesit mbeten në nivelet më të ulta historike. Presidenti i BQE, Mario Draghi do të japë dorëheqjen në tetor pa i rritur ato qoftë edhe një herë gjatë mandatit të tij tetëvjeçar. Disa analistë parashikojnë se banka në fakt mund të ulë normat në shtator. Duke hetuar burimin e kësaj gjendjeje ekonomike, rimëkëmbja e pabarabartë e rajonit nga kriza globale financiare e 2008 duket se është një faktor. Papunësia për Bashkimin Evropian arriti kulmin në 26.5 milionë në vitin 2013 dhe që atëherë ka rënë në rreth 15.7 milion, nën nivelin e para krizës. Por kjo nuk ndodh në vende si Spanja veri-perëndimore, Italia jugore dhe Greqia, të cilat kanë ende ka normën më të lartë të papunësisë në Evropë.

“Shumë vende në Evropë tani e kanë filluar rimëkëmbjen e ekonomisë”, shkruan në maj ekonomistët Bert Colijn dhe Joanna Konings. Kthimi ka qenë mjaft i vakët për të justifikuar shumë vite të normave të interesit ultra të ulëta, madje edhe negative. Hera e fundit që Banka Qendrore Evropiane ngriti normat, në vitin 2011, borxhi i Portugalisë sapo ishte ulur në statusin junk dhe Greqia ishte duke pritur një tjetër shpëtim. Irlanda ka pranuar një paketë shpëtimi vitin e kaluar. Një rritje e normës së interesit nuk pritet deri më 2021. Nëse gjërat vazhdojnë kështu Evropa duhet të përgatitet për një tjetër krizë ekonomike.

Comments are closed.